Svijet
8

IDIL zauzeo dio Palmire

Klix.ba/SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Pripadnici Islamske države osvojili su dio Palmire, arheološkog dragulja na Bliskom istoku, i ubili 23 civila među kojima je devetero djece, javila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Borci terorističke grupe IDIL zauzeli su veći dio na sjeveru antičkog grada koji je pod zaštitom UNESCO-a. Većina antičkih ruševina nalazi se na jugozapadu grada.

Direktor Sirijske opservatorije Rami Abdel Rahman rekao je da je dio Palmire pao u ruke IDIL-ovih barbara nakon oštrih sukoba u blizini ovog grada.

Strah da će pripadnici IDIL-a uništiti nalazište od neprocjenjive vrijednosti sada je veći nego ikada. IDIL je već uništio historijske gradove Nimrud i Hatru, a strahuje se da ista sudbina čeka Palmiru.

Palmira je od strateškog značaja za militante, jer im otvara put ka sirijskoj pustinji i graniči se sa iračkom provincijom Al Anbar koju je ranije zauzela.

Palmira je poznata kao grad bogate historije i vrlo očuvanih antičkih građevina iz različitih historijskih perioda, a svojevremeno je privlačila hiljade turista svojim stubovima i hramom boga Baala.