Svijet
14

IDIL ušao u Palmiru: Uništenje antičkog grada bi bio ogroman gubitak za cijeli svijet

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Militanti Islamske države ušli su u grad Palmiru, arheološki dragulj Bliskog istoka, nakon što su ga jučer u potpunosti zauzeli, saopćila je posmatračka grupa. IDIL sada kontroliše više od 50 posto sirijske teritorije.

Iz Sirijske opservatorije za ljudska prava AFP-u su rekli da je IDIL preko noći preuzeo kontrolu i nad vojnim aerodrom, zatvorom te obavještajnim sjedištem.

UNESCO, koji je stavio Palmiru pod svoju zaštitu, kazao je da bi uništenje ovog nalazišta bio "ogroman gubitak za čovječanstvo".

Još uvijek nema informacija da li su pripadnici IDIL-a nešto uništili, međutim njihovo barbarstvo prema civilizacijskim tekovinama je dobro poznato. Već su u potpunosti razrušili dva antička grada u Iraku, pa je zabrinutost za Palmiru razumljiva.

Reporter BBC-a iz Bejruta Jim Muir kazao je da bi, upravo zbog toga, uništenje Palmire mogao biti prioritet pripadnika IDIL-a.

Foto: EPA
Foto: EPA

Direktor Instituta antikviteta Sirije, Mamoun Abdulkarim, kazao je da su uspjeli skloniti stotine statua iz Palmire, no zabrinjava da će ono što se ne može pomjeriti biti devastirano.

"Ovo treba biti borba cijelog svijeta", rekao je on Reutersu.

Antičke ruševine smještene su u strateški veoma važnom području, na putu između Damska i grada Deir al-Zour.

Palmira je veoma blizu naftnim poljima koje sirijska vlada koristi da opskrbljuje električnom energijom područja koja drži pod kontrolom.

Palmira datira još od 1. i 2. stoljeća kada je ovo područje bilo pod Rimskom imperijom i UNeSCO je smatra jednim od najvažnijh kulturnih središta antičke civilizacije.