"Situacija je jasna"
89

Premijerka Estonije: Rusija je napravila problem, a sada "herojski" nudi rješenja

V. K.
Kaja Kallas (Foto: EPA-EFE)
Kaja Kallas (Foto: EPA-EFE)
Premijerka Estonije Kaja Kallas govorila je za BBC o aktuelnoj situaciji na istoku Evrope te je naglasila kako sve države NATO saveza uključujući i baltičke zemlje nastoje pomoći Ukrajini u kontekstu trenutnih tenzija s Rusijom.

Na pitanje kako Estonija gleda na ruske sigurnosne zahtjeve koji uključuju i prestanak širenja NATO saveza na istok, Kallas ističe kako ovakav nastup Rusije predstavlja klasični stav Moskve koji je viđen nebrojeno puta.

"Situacija je jasna. Rusija je napravila problem i sada se 'herojski' nudi kao neko ko ima rješenje. Ako pogledamo period SSSR-a, u tom vremenu šef sovjetske diplomatije Andrej Gromiko je imao tri pregovaračke taktike. Tražite maksimum i predstavite ultimatume jer ćete uvijek na Zapadu naći ljude koji žele da pregovaraju. Treća taktika se odnosi na to da tokom pregovora nikada ne odstupate od zahtjeva jer će vam ponuditi dio onoga što tražite. Međutim, vi ni to što vam nude ne uzimajte i tražite još više. Na kraju, završit ćete s većim dijelom nego što ste u trenutku početka pregovora imali", rekla je Kallas.

Estonska premijerka je također mišljenja kako Rusija u ovom trenutku nastupa sa strašnom retorikom.

"Već svi pričaju o tome šta bi Zapad trebao napraviti u ovoj situaciji. Međutim, Zapad nije napravio ovaj problem i ne planira napasti nikoga. Trebamo se fokusirati na to šta Rusija radi, a ne šta radi NATO", mišljenja je Kallas.

Uprkos teškoj situaciji, Kallas je naglasila kako je ohrabrujuća činjenica da države NATO saveza nastupaju jedinstveno prema Rusiji.

"Sretna sam što mogu reći da je NATO pokazao jedinstvo. Tokom samita NATO-Rusija, saveznici su govorili istim jezikom o istim temama. Rusija ne može govoriti o tome ko bi trebao biti član NATO-a te kakva će biti sigurnosna arhitektura Evrope. Vjerujem da ih je to što nismo podijeljeni negativno iznenadilo", pojašnjava premijerka.

Na pitanje kako smatra da će završiti situacija između Ukrajine i Rusije, Kallas ističe kako su moguće dvije opcije - nastavak konflikta ili diplomatsko rješavanje problema.

"Ovo je pitanje za Moskvu, sve je u njihovim rukama. Ono što NATO želi postići jeste dijalog. Postoje pitanja oko kojih se možemo složiti s Rusijom i mislim da to nije pogrešan pristup. NATO nema namjeru da izvrši agresiju prema Rusiji. Pitanje je samo kako Ruska Federacija želi izaći iz ove situacije. Dijalog je dobar put i želimo nastaviti put diplomatije. Rusija će u tom slučaju vidjeti da nema svrhe situaciju voditi prema daljoj eksalaciji jer će naići na sankcije i odgovor Zapada", poručila je premijerka Estonije.