|

Premijer Japana najavio snažnu obnovu Fukushime

Premijer Japana najavio snažnu obnovu Fukushime
0
F
FENA
9.3.2012. u 16:08
0
komentara
0

dijeljenja
Premijer Japana najavio snažnu obnovu Fukushime
Katastrofa nuklearne elektrane Fukushima izvazvana potresom i cunamijem najteža je kriza zadnjih desetljeća u Japanu, ali i početak snažne obnove, poručio je premijer Yoshihiko Noda uoči prve godišnjice tragedije 11. marta i odao počast žrtvama te zahvalio svima koji su pomogli, objavljeno je u petak.
U trostrukoj tragediji započetoj potresom jačine 9 stepeni Richtera u Pacifiku koji je zatim izazvao cunami te havariju nuklearne elektrane Fukushima potvrđena je smrt 5.846 osoba, 3.317 je nestalo, a 6.011 je povrijeđeno, materijalne štete su goleme kao i onečišćenje izazvano radioaktivnošću.

"Nećemo zaboraviti naše voljene, prijatelje i kolege koje smo izgubili. Isto tako nećemo zaboraviti ni snažnu podršku i solidarnost koju je Japan primio od međunarodne zajednice, piše premijer u poruci koju je japanska ambasada u Zagrebu proslijedila medijima, prenosi Hina.

Zadnjih 12 mjeseci "Japan je postigao iznenađujući napredak u rješavanju posljedica katastrofe", kaže premijer koji "čvrsto vjeruje kako će ovo razdoblje neizbježno obilježiti početak snažne obnove Japana".

Obnova područja uništenih potresom 11. marta, kompletno rastavljanje nuklearne elektrane Fukushima Daiichi i dekontaminacija pogođenih područja tri su cjeline radova što će se provoditi prema konceptu "otvorene obnove".

Takva vrsta obnove poticat će domaća i strana ulaganja i stvarati radna mjesta, a jedan od tih projekata je izgradnja "Gradova budućnosti" u cijelom Japanu, uključivo pogođene županije Ofunato, Rikuzentakata i Higashimatsushima.

- Na najteži način smo naučili kako više nije prihvatljivo pravdati se nepredvidivošću događaja i zato je prioritet "pravovremena identifikacija kao i planiranje i ublažavanje nepogoda", piše premijer.

Dodaje da će stečena znanja, a posebno o postupanju u slučaju katastrofa Japan podijeliti sa svijetom.

Japan se u novijoj historiji nakon Drugog svjetskog rata uspio izdići iz pepela i pustoši te ostvariti brz ekonomski razvoj i energetski najučinkovitiju ekonomiju, a izgradnja "novog Japana" nakon tragedije 11. marta 2011. "historijski je izazov" koji je zemlja odlučna ostvariti, zaključio je japanski premijer.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.