Svijet
28

Premijer Italije najavio gradnju muzeja islamske umjetnosti u Veneciji

Klix.ba
Stoljećima nakon što je učestvovala u krstaškim ratovima i borbama protiv Osmanskog carstva, Venecija je izgubila rat nakon planova da taj grad dobije muzej islamske umjetnosti na obali Velikog kanala.

Inicijativu za otvaranje ovog muzeja je najavio Enrico Letta, premijer Italije, tokom diplomatske posjete Kataru.

Govoreći u Dohi, Letta je kazao kako je njegova vlada "preuzela obavezu da istraži mogućnost otvaranja muzeja islamske umjetnosti u Veneciji, pored Velikog kanala (Canal Grande)".

Međutim, plan je odmah napala separatistička, opoziciona talijanska Sjeverna liga, kojoj je glavno uporište područje oko Venecije.

Luca Zaia, guverner regije Veneto i istaknuti član Lige, je izjavio kako mu je teško povjerovati da je vlada u Rimu spremna "bacati novac na islamske muzeje" kada Venecija već ima toliko drugih problema sa svojom kulturnom baštinom.

Zaia je osuo paljbu po premijeru i mogućnosti otvaranja takvog muzeja. Zapitao je da li je pored svih problema, nezaposlenosti i slično, "otvaranje beskorisnog islamskog muzeja" prioritet.

Massimo Bitonci, senator anti-imigracione stranke, rekao je kako oni ne žele nikakav islamski muzej u Veneciji.

"Letti bi bolje bilo da se fokusira na privrednu krizu, umjesto razmišljanja o tome kako će širiti islam", rekao je.

No, ideju o otvaranju, odnosno gradnji, muzeja islamske umjetnosti u Veneciji je pozdravio gradonačelnik tog grada Giorgio Orsoni. To je pokazatelj da je Venecija otvorena za dijalog između kultura i religija, kazao je gradonačelnik, piše The Telegraph.