Kultura
0

Blago Ars Aevi ponovo će biti dostupno javnosti: Nove kolekcije iz Istanbula i Podgorice

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kolekcija Ars Aevi koja mjesecima stoji pod ključem u prostorijama Art Depoa centra Skenderija konačno će ponovo biti dostupna javnosti. Sporazumom, koji su potpisali gradonačelnik grada Sarajeva Ivo Komšić, federalni i kantonalni ministri kulture i sporta Salmir Kaplan i Ivica Šarić, Sarajevo je napravilo mali korak u ponovnom postajanju kulturne prijestolnice.

Veliki doprinos "buđenju" ove kolekcije i ponovnom oživljavanju ideje o izgradnji muzeja savremene umjetnosti dao je ambasador Italije u Sarajevu Ruggero Corrias.

"Poznata je činjenica da je zbirka Ars Aevi jedna od najvrednijih i najvećih zbirki u jugoistočnoj Evropi. Nažalost ona je zatvorena u prostoru Skenderije i nije bila dostupna javnosti, učenicima, studentima, građanima ali ni turistima koji su je željeli vidjeti. Na stala je iz velikog entuzijazma uposlenika i uz podršku italijanske vlade i Renza Piana koji je donirao most na mjestu gdje se muzej savremene umjetnosti treba izgraditi. Ovim sporazumom mi ćemo se obavezati da će kolekcija Ars Aevi biti dostupna javnosti", rekao je gradonačelnik Komšić.

Federalni ministar Kaplan podsjetio je kako je Ars Aevi nekada bio u žiži javnosti po negativnim događajima, a da je od danas opet u vrhu ali po pozitivnim stvarima.

"I ovih godina smo podržavali Ars Aevi ali to nije bilo dovoljno za normalni rad i izlaganje eksponata. Bilo je dovoljno samo za plaćanje kirije kako bit ti eksponati ostali tu gdje je su. Sporazumom se obavezuje Federalno ministarstvo obrazovanja i kulture da će u 2014. godini finansirati rad Ars Aevija u iznosu od 100.000 KM kako bi ova lijepa djela konačno bila dostupna javnosti", kazao je Kaplan.

Kantonalni ministar kulture i sporta Šarić podsjetio je kako je sličan sporazum potpisan i prije sedam godina, ali da je to ostalo mrtvo slovo na papiru. No ističe kako se akteri sada mnogo ozbiljniji te da se nada da će se ovaj put sve navedeno realizirati.

"Moramo imati u vidu da je ovo izborna godina da će doći neka nova opcija, a kod nas je poznato da onaj koji dođe na poziciju smatra da svijet počinje od tada, a ne da se nasljeđuje ono što se počelo raditi prije, pa je zato Sarajevo grad bez koncertne dvorane i muzeja savremene umjetnosti ni mnoge stvari, a sve skupa se počinjalo i pelcer je postojao i prije 10 i 20 godina. Nadam se da će ovo postati kontinuitet a to je izgradnja muzeja Ars Aevi i da će Sarajevo imati sadržaje koje glavni grad čini glavni grad", kazao je Šarić.

Direktor Fondacije Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić zahvalio se gradonačelniku, ministrima, predsjedniku Fondacije Ars Aevi i medijima koji su pružali podršku i bili prijatelji ove fondacije.

"Planiramo da prostor bude otvoren svaki dan osim ponedjeljka, od 10 do 18 sati. Cijena ulaznica za odrasle osobe je 4 KM, a za djecu 2 KM. Kupovinom ulaznice građani će pomoći radu Ars Aevija. Prvi put pored kolekcija Milana, Venecije, Beča uključuju se djela kolekcije Podgorica i Istanbul koji do sada nisu bili postavljeni", dodao je Hadžiomerspahić.

Ambasada Italije uložila je velike napore da se ovaj projekt opet pokrene s mrtve tačke, a ambasador u BiH traži način kako doći do sredstava potrebna za izgradnju muzeja.

"Kada sam došao u Sarajevo prošle godine našao sam blago koje je bilo zatvoreno i skriveno, a tom blagu Italija je dala veliki doprinos, kada su u pitanju umjetnici, fondovi za rekonstrukciju prostora u kojem se kolekcija nalazi i za idejnim projektom budućeg muzeja gdje će biti smješteni eksponati najvećeg arhitekte svijeta Renza Piana. To j razlog što sam svima uključenim u ovo kazao da moraju otvoriti blago javnosti kako bi Italija nastavila biti uključena. Ova poruka je prihvaćena i posebno sam zahvalan fondaciji koja je pokazala da želi zasukati rukave i raditi. Zahvalan sam gradonačelniku i ministrima, posebno Šariću koji je svojom vizijom uspio nas dovesti do današnjeg sporazuma. Ovo je prvi korak, krenut ćemo s novim koracima od narednih sedmica. Budućnost Ars Aevija je u saradnji privatnog i javnog sektora", rekao je ambasador Corrias.

Otvorenje kolekcije ARS AEVI u prostorijama Art Depoa centra Skenderija planirano je za 6. februar.