|

Forum u Veneciji: Otvoriti Muzej Ars Aevi u Sarajevu

Forum u Veneciji: Otvoriti Muzej Ars Aevi u Sarajevu
0
Klix.ba
8.12.2013. u 16:08
2
komentara
0

dijeljenja
1/9 Ars Aevi u Veneciji
2/9 Massimo Cacciari, Claudio Martini, Enver Hadžiomerspahić i Alessandro Fallavollita
3/9 Forum Ars Aevi u Veneciji
4/9 Ars Aevi u Veneciji
5/9 Ars Aevi u Veneciji
6/9 Ars Aevi u Veneciji
7/9 Ars Aevi u Veneciji
8/9 Forum Ars Aevi u Veneciji
9/9 Ars Aevi u Veneciji
Nakon šest mjeseci trajanja izložbe Collection Ars Aevi in Progress 1993-2013 u prostorima Arsenale di Venezia, sa kojom je realizirana velika internacionalna promocija impresivnih dvodecenijskih rezultata Projekta Ars Aevi, u prvim danima decembra 2013. godine u Veneciji je održan Forum Ars Aevi/Italia 1993-2013.
Sastali su se osnivači, podržavatelji i prijatelji Projekta Ars Aevi, rođenog 1993. godine sa ciljem formiranja kolekcije Muzeja savremene umjetnosti u Sarajevu i izgradnje njenog fizičkog sjedišta u reprezentativnom arhitektonskom objektu.

U Veneciji su bili prisutni Claudio Martini, Massimo Cacciari, Alessandro Fallavollita, Antonio Gino Lucchesi, Marcello Bucci, Bruno Cora, Chiara Bertola, Remo Salvadori, Bizhan Bassiri, Borut Vogelnik, Dean Jokanović Toumin, i drugi kreatori dvodecenijskog razvoja Projekta Ars Aevi.

Giovanna Melandri, Patrizia Sentinelli, Marco Baccin, Enrico Rossi, Emanuela Baglietto, Enrico Comi, Flavio Mongelli, Lucrezia de Domizio Durini i svi koji nisu mogli doći u Veneciju ostvarili su aktivno učešće sa svojim osobnim porukama.

Na Forumu Ars Aevi u Veneciji bio je razmatran rezultat aktivnosti u proteklih 20 godina ostvarenih kroz izložbe, seminare, umjetničke inicijative i institucionalne odnose. Bili su potvrđeni veliki koraci ostvarenih rezultata:
Formiranje Kolekcije najviših vrijednosti sa djelima Michelangela Pistoletta, Jannisa Kounellisa, Daniela Burena, Josepha Kosutha, Ilye Kabakova, Marine Abramović, Anisha Kapoora, Richarda Nonasa, Dennisa Oppenheima, Cristiana Boltanskog, Josepha Beuysa, Farhada Moshiria, Olega Kulika i drugih 150 najpoznatijih umjetnika savremenog doba; Održavanje širokog sistema institucionalnih odnosa sa nacionalnim i lokalnim vladama i sa važnim sektorima italijanskog društva; Širenje i razvoj aktivnosti Projekta Ars Aevi kroz neumornu djelatnost njegovog osnivača i direktora Envera Hadžiomerspahića.

Također je zaključeno da se danas obavezno treba usmjeriti ka ostvarenju finalnog cilja Projekta, ka početku realizacije fizičkog sjedišta Muzeja Ars Aevi. U tom cilju učesnici Foruma su pozvali ponovo Vladu Italije, sve institucije i sve društvene snage Italije da sa uspjehom završe započeto djelo.

Italija je učinila mnogo u proteklih 20 godina, u duhu prijateljstva i solidarnosti sa širokom kulturnom otvorenošću. Bio bi grijeh napustiti investiciju i učinjeno. Realizacija sjedišta Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi zasnovana je iznad svega na potpisu slavnog arhitekte Renza Piana. Nova struktura Muzeja Ars Aevi može biti italijanska kuća kulture u Sarajevu, koja će učiniti da Sarajevo, grad susreta svjetova u historiji, postane nova prijestolnica umjetnosti svijeta savremenog doba, u sveukupnom širokom balkanskom regionu.

Kolektivno je mišljenje da priliku obilježavanja stote godine od početka Prvog svjetskog rata, započetog 1914. godine nakon atentata u Sarajevu, ne treba propustiti. Treba razotkriti i produbiti suštine motiva rata i umjetnosti i poslati iz Sarajeva vječnu poruku mira, saradnje i humanog razvoja koji donose kultura i umjetnost našeg vremena.

Jedna poruka jasna i snažna o podršci Projektu Ars Aevi očekuje se od predstavnika Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Njihov odlučan kolektivni stav o vrijednostima inicijative Ars Aevi dat će važan podsticaj novim aktivnostima Vlade Italije i svih dobronamjernih partnera.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...