Svijet
0

Predsjednik Jemena Saleh najavljuje odlazak u SAD

SRNA
Ali Abdulah Saleh
Ali Abdulah Saleh
Jemenski predsjednik Ali Abdulah Saleh izjavio je danas da će otići za SAD kako bi prelaznoj vladi omogućio da se pripremi za izbore, ali nije precizirao kada će to učiniti.

Saleh je sa novinarima razgovarao nakon što su njegovi lojalisti pucali na demonstrante, koji zahtijevaju da mu bude suđeno zbog ubistava demonstranata tokom 11 mjeseci protesta. Prema njegovim riječima, on ne planira da ostane na vlasti.

"Otići ću u SAD. Ne na liječenje, jer se osjećam dobro, ali daleko od pažnje, kamera i omogućit ću vladi nacionalnog jedinstva da se na odgovarajući način pripremi za izbore. Bit ću tamo nekoliko dana, ali ću se vratiti jer ne želim da napustim svoj narod i drugove koji su bili čvrsti 11 mjeseci", istakao je Saleh.

On je istakao da će se povući iz političkog života i "da će otići na ulicu kao dio opozicije."

Prema izjavama očevidaca, snage lojalne jemenskom predsjedniku danas su pucale bojevom municijom, koristili su vodene topove i suzavac kako bi zadržali nekoliko desetina hiljada demonstranata što dalje od predsjedničkog kompleksa u Sani, pri čemu je poginula najmanje jedna žena.

Bolnički izvori navode da je deset ljudi ranjeno.