Svijet
0

Jemen: U protestima ubijeno najmanje šest ljudi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nasilni protesti protiv jemenskog predsjednika Ali Abdulaha Saleha u subotu su ponovo buknuli u prijestonici Sanaai, a najmanje šest demonstranata je ubijeno i na desetine je povrijeđeno, saopćili su doktori i zvaničnici.

Desetine hiljada ljudi koji su marširali centrom grada dočekani su bojevom municijom, suzavcem i vodenim topovima, prenosi BBC.

Predsjednik Saleh suočava se s osmomjesečnim uličnim protestima.

Svjedoci u Sanaai javili su da su demonstranti koji pozivaju na Salehovu ostavku marširali iz svih uporišta s Trga promjena prema području koje kontrolišu snage elitne Republikanske garde, koje su lojalne predsjedniku.

Desetine ranjenih prebačene su u ambulantnim vozilima u poljsku bolnicu u Šezdesetoj ulici.

Saleh je odbijao pozive brojnih zapadnih zemalja da podnese ostavku, uprkos što je u nekoliko navrata izjavio kako je spreman to učiniti.

Saleh se neočekivano vratio u Jemen prošlog mjeseca iz Saudijske Arabije, gdje je bio liječen nakon što je njegov ured granatiran u junu.

Osim uličnih protesta, on se suočava i s pobunom odmetnutih vojnih jedinica.

Saleh je u više navrata odbijao potpisati sporazum o tranziciji koji su sačinile zalivske države, prvi put prezentiran u martu, kojim bi predao vlast potpredsjedniku države u zamjenu za imunitet od krivičnog progona.