Došao na liječenje i u posjetu
0

Predsjednik Jemena Saleh stigao u SAD

SRNA
Ali Abdulah Saleh
Ali Abdulah Saleh
Predsjednik Jemena Ali Abdulah Saleh stigao je danas u SAD na liječenje od povreda koje je zadobio u pokušaju ubistva u junu prošle godine.

Američki i jemenski zvaničnici potvrdili su da je Saleh doputovao u kraću, privatnu posjetu, ali nisu naveli više detalja. Njegov pomoćnik rekao je da je Saleh krenuo u New York, ali ta informacija nije potvrđena.

Saleh, koji vlada Jemenom više od tri decenije, prethodno je proveo sedam dana u Omanu. U toku je realizacija plana o njegovom postepenom povlačenju sa vlasti radi okončanja jednogodišnjeg krvoprolića tokom demonstracija protiv njegove vladavine. Prema planu koji su sastavile arapske zemlje iz regiona Persijskog zaliva, potpredsjednik Rabu Mansur Hadi predvodit će Vladu nacionalnog jedinstva do održavanja predsjedničkih izbora 21. februara.

Američki zvaničnici saopštili su u decembru da Saleh želi da dođe na liječenje od povreda koje je zadobio 3. juna, kada je bomba eksplodirala u džamiji u okviru predsjedničke palate. Saleh je preživio napad, ali je zadobio opekotine na većem dijelu tijela. On se potom liječio u Saudijskij Arabiji, nakon čega se u septembru vratio u Jemen.	On tvrdi da će se brzo vratiti iz Amerike da bi pomogao u pripremanju izbora.

Pokušaj atentata izvršen je nakon što je Saleh odbacio prethodno prihvaćeni sporazum o povlačenju sa vlasti, što je dovelo do uličnih sukoba i razaranja dijelova glavnog grada Sane. Stotine ljudi poginule su u nasilju na demonstracijama protiv Salehove vladavine, a arapske i zapadne zemlje strahuju da je destabilizacija države omogućila militantima iz Al-Qaide da učvrste pozicije u teže pristupačnim dijelovima zemlje. Saleh je prenio dio ovlaštenja na potpredsjednika i od parlamenta dobio imunitet na krivično gonjenje.