Svijet
0

Obama pozdravlja odlazak Saleha s vlasti u Jemenu

FENA
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Američki predsjednik Barack Obama u srijedu je pozdravio odluku jemenskog predsjednika Ali Abdulaha Saleha da odstupi s vlasti, rekavši da je to važan iskorak za jemenski narod.

"To predstavlja važan korak naprijed za jemenski narod, koji zaslužuje priliku da određuje vlastitu budućnost", rekao je Obama saopćenju koje je objavila Bijela kuća.

U saopćenju je Obama pozvao sve strane da odmah počnu s primjenom odredbi sporazuma, prema kojem će Saleh prenijeti ovlasti na potpredsjednika i održat će se izbori.

Saleh, koji je na vlasti u Jemenu već 33 godine, posljednji je arapski čelnik koji silazi s vlasti nakon 10-mjesečnih protesta pokrenutih Arapskim proljećem.

"SAD poziva sve strane da odmah pristupe primjeni odredbi sporazuma, koje će omogućiti Jemenu da počne rješavati svoje ogromne izazove te zacrta sigurniji i prosperitetniji put u budućnost", istakao je američki predsjednik.

Obama je rekao da će SAD stajati uz jemenski narod "dok on počinje tu povijesnu tranziciju" kako bi ostvario svoje težnje za novim početkom, priznajući da su "važan posao" obavili saveznici iz Zaljeva.

SAD i njegovi saveznici iz Perzijskog zaljeva dugo su vršili pritisak na Saleha da odstupi s vlasti, zabrinuti da bi sigurnosni kolaps ohrabrio pristaše Al-Qaide Arapskog poluotoka (AQAP) u Jemen, jednu od najaktivnijih podružnica te panislamske terorističke mreže.

Pentagon je u srijedu objavio da se nastavlja američka saradnja s Jemenom uprkos političkoj nestabilnosti koja je u srijedu nagnala predsjednika Saleha da odstupi s vlasti nakon 33 godine.

"Uprkos političke nestabilnosti u Jemenu, mi smo uspjeli očuvati važnu protivterorističku saradnju s tom zemljom", istakao je Pentagon u saopćenju.