Novi protesti
0

Jemen: Pripadnici plemena oborili avion

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Destine hiljada Jemenaca je u Sana'ai u srijedu ponovo protestovala protiv povratka predsjednika Alije Abudalaha Saleha iz Saudijske Arabije. Opozicijski pripadnici plemena kažu da su pucali i oborili jedan ratni avion na rubovima glavnog grada i da su zarobili pilota.

Demonstranti su marširali Trgom pomjene i mahali zastavama izvikujući "smrt, smrt", javio je u srijedu Reuters.

  • Poenta protesta je da ako ne možemo živjeti pristojnim i dostojanstvenim životom, radije ćemo umrijeti, rekao je Khaled al-Mandi, jedan od demonstranata.

Jemenski demonstranti kažu da im je dosta rastuće stope siromaštva, korupcije i bezakonja u zemlji u kojoj dvije trećine stanovništva mora preživjeti mjesec dana s manje od dva dolara dnevno.

Povratak Saleha je razbjesnio mnoge Jemence koji su mislili da se neće više vratiti nakon pokušaja atentata, što ga je prisililo da ode u Saudijsku Arabiju na liječenje. Međutim, u petak je ponovo sletio u Sana'au "noseći golub mira i maslinovu grančicu".

Prije njegovog povratka, demonstranti su pokušali proširiti svoje oronule kampove kada su bili napadnuti od Salehovih snaga i vojnika odanih jednom disidentnom generalu. Najmanje 100 osoba, uglavnom demonstranata, je ubijeno.

Iako se nasilje u Jemenu stišalo od Salehovog povratka, tenzije su još zatgnute i mnogi se boje da je ovo samo "zatišje pred buru", i da bi mogao izbiti građanski rat.