Komentari (200)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Dovoljno je procitati ovdje komentare na nesto sto se desilo prije toliko godina da znas zasto nema napretka na Balkanu...koliko zatucanosti i primitvizma na jednom mjestu.
Musimani na iberskom poluostrvu su propali kada se njihovo kraljevstvo podijelilo na nekoliko dinastija koje su se pocele otimati i medjusobno boriti za vlast. Istovremeno krscanske zemlje su se pocele objedinjavati ugovorenim kraljevskim zenidbama i tako dugorocno vojno jacati. Prevaga je na kraju bila rezultat politike - nikakve veze sa samom religijom i drustvom.
Oni 700, a mi samo 500 i opet u njiha puno bolje?! Bummer!
Dolazeci na obronke obliznje Sierra Nevade, i ostavljajuci prelijepu Granadu Emir Muhamed II je zaplakao. Na to mu je mati rekla: " Kad je nisi kao muskarac znao braniti, nemoj sad kao zena plakati". Uz Isfahan, Taj Mahal, Toledo, i Cordobu( s lijepom Mezkitom), po meni, najveci spomenik islamske arhitekture, je upravo Alhambra. Neopisiv je osjecaj hodati alejama Grande s narancinim stablima, ili jesti paelju i piti sangriju u nekom od obliznjih kaffea.
"Jiménez i kraljica Isabella ovu novu politiku nisu smatrali kaznom muslimanima za pobunu. Oni su smatrali da su pobunom oslobođeni prethodnih garancija muslimanima." Tako i servi, prave se mutavi i samo uzimaju sto njima pase.
Mega sila
Tako je to.. za 800 godina Islama u Spaniji vladale su vjerske slobode. Krscani i Zidovi su prakticirali svoju vjeru. Islam je bio ukrijenjen i zasovao se na toleranciji. Kada su krscani zauzeli Spaniju, muslimani su se morali konvertirati na krscanstvo inace sve gubis. Tako da je bilo krscana koji su se vodili kao krscani a kuci prakticirali Islam. Zidovi su bili protjerani.. i opet su bili prihvaceni i spaseni od Osmanlija. Uzivali su i sultanovu zastitu.
problem s mulsimanima je što nisu htjeli da genocidišu jevreje i kršćane u Španiji..inače bi Arapi nahrupili i kolonizirali Španiju...
Bio je to klasičan genocid nad maurima.
Knjiga Tarika Alija "Sjene narova drveta" pokaziva kako je izgledala ta "predaja"
"Predaja Granade" imam repliku ove slike.
Onog momenta kad su popustili u vjeri su dozivili poraz. Dok su se istinski cvrsto drzali vjere islama niko im nije mogao nista. Kada su popustili u vjeri onda su i propali .
A ja povjerovao, kako stoji u tekstu, zato što nije došla tražena pomoć..
Otprilike kako je padala Španija tako je padao i Balkan. Nekad je i dosta Srba i Hrvata bilo muslimana ali i Grka, Bugara. I nije baš posve istina da su španski muslimani bili samo Arapi. Bilo je tu domaćina. I španija je prije arapa bila Vizigotska kraljevina (Vizigoti došli), a poslije njih Španija.
Zanimljivo je kako ce vecina muslimana kmecati o zapadnom imperializmu po islamskim zemljama, ali ovo je bilo sasvim ok, jer su eto ovi sirili istinu i "religiju mira"(doduse macem i kopljem, ali nema veze), iako su i kolonijalisti imali skoro iste izgovore za agresiju, tj. da "civilizuju" lokalce.
Pa Pirineji su prije 711 bili okupirani od drugih takodjer koji su sijali teror, istina je da su Muslimani donjeli procenat i na kraju krajeva zaceli Renesansu. Edukuj se malo medzede jedan.
MI smo Pakistanci i Bosna i Hercegovina je nasa !!!!!
Ja vjesti KOD pekisnih pakistanacas.Bosno i Hercegovino na tebe je red SIKTER pekisni ublehHasi.