Nakon masakra u Connecticutu
0

Poziv za većom kontrolom trgovine oružja u SAD-u

SRNA
John Larson
John Larson
Demokrata iz Connecticuta John Larson apelovao je na Kongres da usvoji mjeru koja bi podrazumijevala temeljitu provjeru trgovine oružjem u zemlji što je prije moguće.

"Ne činiti ništa dok su naša djeca stalno meta napada stavlja nas u red saučesnika u tim napadima. Neka je prokleta politika", rekao je Larson, prenosi list Denver Post.

Poziv je uslijedio nakon pucnjave 14. decembra u osnovnoj školi u gradiću New Town u Connecticutu, u kome je poginulo 26 lica, od toga 20 djece.

Larson je rekao da Kongres treba da glasa o provjeri svih trgovinskih transakcija oružja u zemlji, a to je nešto što se ne događa na sajmovima oružja, kao i o zabrani jurišnog oružja i novoj zabrani šaržera visokog kapaciteta.

Denver post navodi da je kontrola oružja tema koja gotovo da nije bila primjećena tokom prvog mandata Obame, iako je on u petak otvorio vrata diskusiji rekavši da je vrijeme da se preduzme ozbiljna i smislena akcija, bez obzira na politiku.

Još jedna pucnjava dogodila se juče u bolnici u Alabami, kada je policija ubila naoružanog napadača koji je prethodno ranio jednog policajca i dva bolnička radnika.

U drugom slučaju, 18-godišnji Sammy Chavez uhapšen je nakon prijetnji da će otvoriti vatru u srednjoj školi u Bartsvillu u Oklahomi.