{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Nova pucnjava u školi u vrijeme Bidenove konferencije o oružju

11.1.2013. u 08:02
1
3
Nova pucnjava u školi u vrijeme Bidenove konferencije o oružju
1
Pucnjava koja se jučer dogodila u gradu Taft, u Kaliforniji, bila je u isto vrijeme kada je američki potpredsjednik Joe Biden u Bijeloj kući držao konferenciju za novinare najavljujući napredak u borbi protiv sve učestalijih pucnjava u toj zemlji.


U četvrtak u jutarnjim satima napadač je u srednjoj školi Taft pogodio dvije osobe, a potom je uhapšen saopćila je lokalna policija. U tom trenutku Biden je govorio o radnoj grupi koja je formirana u Bijeloj kući s ciljem suzbijanja ovog problema i s ciljem donošenja pravne legislative koja bi regulisala ovo pitanje u SAD-u.

Prioritet je, rekao je tada Biden, stvoriti jak sistem provjere kako bi se spriječilo ljude s kriminalnom historijom ili mentalnim oboljenjima da posjeduju oružje.

CNN je konferenciju prenosio uživo, ali je ubrzo pustio reklame, a potom počeo emitovati vijest o novoj pucnjavi.

Prema izvještajima KGET TV-a prva žrtva pucnjave u Taftu je pretrpjela lakše povrede i odbila je liječničku pomoć, dok je druga hospitalizirana. Prema medijskim izvještajima ova osoba je u teškom, ali stabilnom stanju.

Od 1982. godine u Sjedinjenim Američkim Državama desile su se ukupno 62 masovne pucnjave u kojima su ljudi ubijeni ili ranjeni. Od toga 25 ih se dogodilo od 2006. pa na ovamo, dok ih je samo u 2012. bilo sedam.

Posljednji put masovna ubistva počinio je Adam Lanza, tinejdžer koji je ušao u školu u Newtownu i otvorio paljbu po učenicima i nastavnicima, nakon čega je počinio samoubistvo. Lanza je prethodno ubio majku. Nakon ovog masakra u sAD-u je pokrenuta lavina reakcija, a javnost i političari su podijeljeni u dva tabora, one koji zagovaraju zabranu slobodne prodaje oružja i one koji se tome protive.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: