Evropa
0

Povećan stepen sigurnosti zbog terorističkih prijetnji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Švedska služba sigurnosti u petak je podigla nivo budnosti zbog mogućih terorističkih prijetnji, ali je naglašeno kako se vjeruje da "nema neposredne opasnosti".

Sigurnosna policija je podigla budnost s nivoa dva na nivo tri prema skali od pet nivoa, prenosi AP, naglašavajući da se to događa prvi put u historiji Švedske.

Odluka o tome je, kako je saopćeno, donijeta još sredinom septembra i bazirana je na informacijama dobijenim iz više sigurnosnih odjeljenja koja su "primetila promjenu aktivnosti u određenim sredinama u Švedskoj".

Pritom je naglašeno da se ta "aktivnost budno prati".

Podizanje budnosti u Švedskoj se događa u vrijeme kada na porast prijetnji upozoravaju službe sigurnosti u više zemalja Evrope - Francuskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj.

Direktor Europola Robert Wainwright u četvrtak je u Bruxellesu, na konferenciji o sigurnosti, upozorio da terorističke ćelije i dalje aktivno planiraju napade širom Evrope, a njegove kolege su ukazale na prijetnje koje dolaze iz zemalja Afrike i Južne Amerike, odakle se krijumčare narkotici.

Wainwright je naveo da su obavještajne službe "osujetile velike zavjere" i "maskirale prijetnju koja je i dalje prisutna", a generalni tajnik Interpola Ronald Noble izjavio je da je povećanje trgovine narkoticima izazvalo veće nasilje i nestabilnost.

Dan ranije su američke i evropske obavještajne i policijske službe saopćile da su otkrile jedan od najozbiljnijih prijetećih planova terorističke mreže Al-Qaida i da su potencijalne mete napada gradovi u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, možda i u SAD-u.

Budnost pred terorističkim prijetnjama o mogućim akcijama je prije desetak dana povećala i Francuska. Francuski ministar unutarnjih poslova Brice Hortefeux Brice je kratko saopćio novinarima 20. septembra da je od tog dana "povećana budnost zbog terorističkih prijetnji", ne precizirajući detalje.

Generalni direktor francuske Nacionalne policije Frederic Peshnar izjavio je da vlasti sumnjaju da sjevernoafrički ogranak Al-Qaide planira da izvede bombaški napad na neku metu gdje se nalazi veliki broj ljudi.

Policija je u Parizu dvaput tokom septembra evakuisala Eiffelov toranj, nakon dojava o postavljenoj bombi, kao i jednom željezničku stanicu Saint Lazarus u centru Pariza. Takođe je osigurana čuvarska služba u velikoj džamiji u Parizu.

U Velikoj Britaniji je generalni direktor britanske obavještajne službe MI5 Jonathan Ewans upozorio da se zemlja suočava s mogućim terorističkim prijetnjama.

Kao centre odakle bi mogli doći teroristički napadi označio je Belfast, Somaliju i Jemen, a kao potencijalne mete je naveo London, zbog Olimpijade 2012., i britanske gradove gdje bi mogle da djeluju disidentske grupe koje su protiv mirovnog procesa u Sjevernoj Irskoj.

Ewans je rekao da je MI5 zabrinuta i zbog prijetnji Anvara al-Avlakija , koji je glavni glasnogovornik Al-Qaide za englesko govorno područje, čije je sjedište u Jemenu, a koji je pozvao na izvođenje terorističkih napada na Zapad u duhu akcija izvedenih 11. septembra 2001. u SAD-u.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova je nedavno saopćilo da je vlada u Berlinu svjesna da su "dugoročni planovi" Al-Qaide da napadaju mete na Zapadu, ali da trenutno "nema nagovještaja neposrednih prijetnji".