Svijet
0

I Švedska upozorila svoje državljane na opasnost od terorističkih napada

FENA
Foto: AP
Foto: AP
I Švedska se pridružila Japanu, Britaniji i Sjedinjenim Državama upozorenjem svojim državljanima o mogućim terorističkim napadima u Evropi.

Švedske vlasti su u ponedjeljak pozvale svoje građane koji putuju Evropom da budu posebno pažljivi na javnim mjestima, u javnom prijevozu, te na lokacijama koje su turističke atrakcije.

Britanska sigurnosna agencija MI-5 povisila je svoj nivo opasnosti od međunarodnog terorizma na "tešku", ukazujući da je mogućnost terorističkog napada vrlo vjerovatna.

Američko Državno tajništvo upozorilo je Amerikance na moguće udare Al-Qaide i njenih pridruženih grupa na sisteme javnog prijevoza i druge turističke infrastrukture u Evropi.

Kako je rečeno, teroristi bi mogli koristiti čitav niz različitih "načina i oružja", te ciljati i na službene i na privatne interese.

I japansko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je svoje državljane koji putuju Evropom pozvalo na pojačani oprez.

Zapadne obavještajne službe prošle sedmice su objavile razotkrivanje zavjere militanata u Pakistanu, povezanih s Al-Qaidom, da se izvrše teroristički napadi u velikim gradovima Britanije, Francuske i Njemačke.

Dužnosnici kažu, prenosi VoA, da su neki od nedavnih napada projektilima na militante u sjeverozapadnom plemenskom području Pakistana bili usmjereni na onemogućavanje te zavjere.