Svijet
0

Britanci se plaše terorističkih napada u Francuskoj i Njemačkoj

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Britanska vlada je sa "opšte" na "visoku" podigla prijetnju od terorizma po njene državljane koji putuju u Francusku i Njemačku, saopćio je 'Foreign Office'.

Do promjene u ranijoj preporuci britanskim državljanima došlo je nakon današnjeg upozorenja State departmenta američkim državljanima koji žive ili putuju u Evropu o mogućim terorističkim napadima Al-Kaide i drugih grupa na starom kontinentu.

"Preporuka za putovanja u Francusku i Njemačku je ažurirana. Poput drugih velikih evropskih država, tamo postoji visoka prijetnja od terorizma", rekao je portparol britanskog ministarstva vanjskih poslova.

U preporuci britanske vlade prethodno je upozoravano na "opštu" prijetnju od terorizma, prenosi Reuters.

Iz Foreign Officea nisu željeli da komentarišu zašto je došlo do izmjene, navodeći da se preporuka konstantno preispituje i formira na osnovu niza izvora.

Američki i evropski stručnjaci za sigurnost danima izražavaju zabrinutost da teroristi planiraju napade u Evropi na javnim mjestima, slične terorističkim napadima u Mumbaiju 2008. godine.

Američki obavještajni zvaničnici vjeruju da iza planova o napadu na nekoliko evropskih gradova stoji lider Al-Kaide Osama bin Laden, što bi, ako je tačno, bila njegova najveća operativna uloga od terorističkih napada na New York i Washington 11. septembra 2001. godine, prenosi Tanjug.