Strah od napada Al-Qaide
0

Moguće upozorenje Amerikancima na oprez tokom putovanja u Evropu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
SAD razmatraju mogućnost da objave formalno upozorenje Amerikancima da budu oprezni prilikom putovanja u Evropu u svjetlu obavještajnih podataka koji ukazuju na postojanje prijetnje od napada militanata iz Al-Qaide, izjavio je danas neimenovani američki zvaničnik, prenosi američki dnevnik "New York times".

Bezbjednosni izvori izjavili su početkom protekle sedmice da je u ranoj fazi ometen plan za koordinisane napade u Evropu, ali da nije poznato da li je prijetnja u potpunosti uklonjena.

Američki zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman zbog osjetljivosti teme, rekao je da SAD "razmatraju objavljivanje upozorenja za putovanje Amerikancima prilikom putovanja u Evropu zbog nedavne prijetnje Al-Qaide".

Prema njegovim riječima, SAD vrše konsultacije sa evropskim vladama o mogućem postupku i da Stejt department planira da upozorenje objavi danas.

Zvaničnik američkog State Departmenta, koji nije želio da bude imenovan, nije želio da potvrdi da će upozorenje biti objavljeno, ali je rekao da SAD ostaju na oprezu kad je riječ o prijetnjama koju predstavlja Al-Qaida.

Njemačka je saopštila da je znala za informaciju koja ukazuje na moguće napade Al-Qaide u Evropi i SAD nakon što su bezbjednosne agencije saopštile da su ometeni planovi militanata iz Pakistana da izvrše simultane napade na London, kao i na druge veće gradove u Francuskoj i drugim evropskim gradovima.

    Vijest je objavljena nakon što je američka Centralna obavještajna agencija (CIA) pokrenula napade iz bespilotnih letjelica na kampove za obuku militanata u pakistanskim provincijama Sjeverni i Južni Vaziristan radi sprečavanja napada na Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku.
    Prema planovima militanata, teroristi bi izašli na ulice, vjerovatno u prijestonicama, i otvorili bi nasumičnu vatru prije ulaska u veće zgrade.

Obavještajni izvori ističu da bi napadi bili koordinisani radi maksimalnog učinka, te da bi, vjerovatno, bili i usmjereni na finansijske izvore.

    Obavještajne agencije u Velikoj Britaniji i SAD su u ranoj fazi ustanovljavanja svih detalja o zavjeri, ali je obavještajna služba MI5 pratila trag iz Pakistana ka Britaniji.

Od početka godine nekoliko evropskih zemalja podiglo je nivo prijetnje od međunarodnog terorizma.