{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U napadu bespilotne letjelice ubijeni njemački državljani

S
5.10.2010. u 08:29
0
10
U napadu bespilotne letjelice ubijeni njemački državljani
0
U napadu bespilotne letjelice ubijeni njemački državljani
Foto: AFP
Najmanje osam militanata iz Al-Qaide, od kojih su neki njemački državljani, poginulo je u napadu bespilotne letjelice u Pakistanu, izjavili su danas zvaničnici.
Bespilotna letjelica ispalila je dva projektila na kuću koja je u vlasništvu pripadnika lokalnog plemena u pakistanskom regionu Sjeverni Waziristan - prenosi britanski BBC.

Prema riječima zvaničnika, najmanje tri poginula su njemački državljani, arapskog ili turskog porijekla.

Američki mediji su u posljednjih nekoliko sedmica objavili vijest da je američka Centralna obavještajna agencija (CIA) pokrenula napade iz bespilotnih letjelica na kampove za obuku militanata u pakistanskim provincijama Sjeverni i Južni Waziristan radi sprečavanja napada na Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku.

SAD su u Pakistanu samo tokom proteklog mjeseca izvele 26 napada iz bespilotnih letjelica. Zbog vijesti o postojanju zavjere, nekoliko zemalja objavilo je upozorenje svojim državljanima da tokom putovanja u Evropu budu na oprezu.

Prema planovima militanata, teroristi bi izašli na ulice, vjerovatno u prijestonicama, i otvorili bi nasumičnu vatru prije ulaska u veće zgrade.

Obavještajni izvori ističu da bi napadi bili koordinisani radi maksimalnog učinka, te da bi, vjerovatno, bili i usmjereni na finansijske izvore. Obavještajne agencije u Velikoj Britaniji i SAD su u ranoj fazi ustanovljavanja svih detalja o zavjeri, ali je obavještajna služba MI5 pratila trag iz Pakistana ka Britaniji.

Od početka godine nekoliko evropskih zemalja podiglo je nivo prijetnje od međunarodnog terorizma.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: