Svijet
0

Potomci osnivača Renaulta traže odštetu za nacionalizaciju kompanije

FENA
Louise Renault
Louise Renault
Nasljednici osnivača francuske fabrike automobila Renault, Louisea Renaulta, traže na sudu odštetu za nacionalizaciju te kompanije na kraju Drugog svjetskog rata (1939-1945).

Francuska država je nacionalizovala fabriku 1945. godine, ubrzo pošto je Louise Renault umro u zatvoru gdje je poslan bez suđenja pod optužbom za saradnju sa nacistima, prenosi Reuters.

Grupa od sedam nasljednika se prošle sedmice obratila pariškom sudu i tražila da budu imenovani stručnjaci koji bi tokom četiri mjeseca utvrdili visinu odštete.

"To je jedinstven slučaj, jer je to jedina nacionalizacija obavljena bez službene odluke i bez obeštećenja", rekao je pravni zastupnik nasljednika Tierri Levi.

"Ni s jednom drugom firmom se nije tako postupilo, čak ni sa firmama čiji su vlasnici na sudu proglašeni krivim za kolaboraciju", dodao je Levi.

Nasljednici Louisea Renaulta su već tražili odštetu 1959., ali je tada njihov zahtijev odbijen. Levi je naveo da je prošlogodišnja reforma pravnog sistema dala njegovim klijentima nadu da će ovaj drugi pokušaj biti uspješan.

Francuska država je i dalje vlasnik 15 posto udjela u fabrici. Louise Renault je firmu osnovao 1898. zajedno sa svojom braćom.

Kompanija Renault je 2010. godine poslovala s čistim profitom od 3,42 milijarde eura, nakon što je 2009. bila u gubitku 3,13 milijardi eura.