Kompanija obmanuta?
0

Sumnje u špijunsku aferu u Renaultu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Visoki zvaničnik francuskog Renaulta izrazio je danas sumnju u tvrdnje da je ovaj proizvođač automobila bio žrtva industrijske špijunaže i nagovijestio mogućnost povratka smijenjenih službenika.

Operativni direktor Patrick Pelata izjavio je listu " Le Figaro" da je kompanija možda bila obmanuta i navedena da pomisli da je bila meta špijuniranja, prenosi BBC.

Tri visoko pozicionirana zvaničnika Renaulta ranije su smijenjeni zbog ove afere, a Kina je odlučno demantovala da je umiješana u čitav slučaj.

Pelata je rekao da postoji "određen broj elemenata koji izazivaju sumnju" u tvrdnje o špijunaži.

Francuski ministar finansija Christine Lagarde izjavila je da je u ovom trenutku najvažnije da se brzo utvrdi istina i zadovolji pravda, te da se isplate nadoknade i povrati povjeranje ako se ispostavi da su optužbe bile neosnovane.

U vrijeme izbijanja afere nijedna zemlja nije bila konkretno imenovana, ali su francuski mediji uprli prst u Kinu, poslije čega je zvanični Peking kategorično odbacio optužbe.

Početkom godine mediji su prenijeli informaciju da su ukradene Renaultove poslovne tajne o razvoju automobila na električni pogon.