Svijet
494

Porušeni nišani na groblju u Washingtonu gdje su ukopane izbjeglice iz BiH

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Nišani i spomen-obilježja na Snohomish groblju u Zapadnom Washingtonu su uništeni. Zajednica Bosanaca i Hercegovaca koji žive u ovom dijelu SAD-a je šokirana.

Izbjeglice koje su pobjegle od krvavog nasilja u svojoj zemlji sada strahuju da je mržnja navela vandale da unište mjesto gdje su ukopani njihovi najmiliji.

"Oni su umrli u miru, ali ne mogu ostati u miru. To je neprihvatljivo za bilo koje ovakvo mjesto, da na ovaj način bude uništeno", rekla je Meliha Babić iz Washingtona, čiji su majka i daidža ukopani na ovom groblju. Kazala je da je nišan na daidžinom grobu srušen i razbijen.

Za zajednicu Bošnjaka u državi Washington groblje Bear Creek je njihovo posljednje počivalište.

"Došli smo ovamo kako bismo započeli novi život na sigurnom području, a sada pogledajte što se događa", rekla je Meliha Babić.

Izbjeglice misle da je ovakav čin povezan sa činjenicom da su muslimani.

"Imamo dva dijela groblja, kršćanski i muslimanski. Čini se da je sva šteta pričinjena u novijem dijelu gdje su ukopani Bošnjaci muslimani", izjavila je Babić.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Ured šerifa okruga Snohomish je rekao da nema dovoljno dokaza koji pokazuju da je mržnja motivacija za ovakav vandalski čin, ali useljenici smatraju da su vandali imali jasnu namjeru.

"Moja prva reakcija je bila da je ovo zločin iz mržnje", zaključila je Meliha Babić. Odlučeno je da se instaliraju nadzorne kamere kako bi vandali, ukoliko se vrate, bili identifikovani.