Svijet
13

Bošnjaci Sjeverne Amerike uputili protestno pismo zbog skrnavljenja groblja u Seattleu

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike izrazio je duboku zabrinutost i uputio protestno pismo svim odgovornim institucijama zbog sramnog čina pojedinaca, vandalskih namjera, koji su u noći sa srijede na četvrtak oskrnavili bošnjačko mezarje u Seattleu, saveznoj državi Washington.

Skrnavljenje mezarja predstavlja vandalski čin, i čin zločina u miru. Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike očekuje brzu i efikasnu akciju od agencija i pojedinaca koji su odgovorni za sigurnost mezarja i svih drugih vjerskih ustanova, saopćili su.

Napominju kako su u smrti svi jednaki i da svi zaslužuju poštovanje i vječiti smiraj, bez obzira na vjeru i nadgrobna obilježja.

Izražavaju čvrstu uvjerenost da su počinitelji ovog sramnog i kukavičkog djela vandali koji ovim huliganskim činom žele izazvati nerede i potaknuti mržnju prema bošnjačkoj zajednici Seattlea.

"Mi smo sigurni kako ovi događaji samo ojačavaju želju i volju da se još više i snažnije radi na izgradnji tolerancije i miroljubivosti u jedinstvenom, multikulturalnom američkom društvu, u kojem se različitost ne samo toleriše nego je i poželjna, nego je prihvaćena i kao takva predstavlja temelj američkog društva, cijeni se i vidi kao bogatstvo zajednice", navodi se u saopćenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.