MMF
0

Portugalu 26 milijardi eura kredita

FENA
Po treći put u posljednjih godinu dana Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je paket pomoći jednoj od članica eurozone, ovaj put Portugalu, poslije Grčke i Irske.

MMF je odobrio u petak uvečer u Washingtonu kreditnu podršku Portugalu u visini 26 milijardi eura, s tim što će prva tranša od 6,1 milijarde eura ovoj članici Evropske unije zapaloj u finansijske probleme biti transferirana već 2011.

"Paket finansijske pomoći omogućit će vladi u Lisabonu da predahne dok realizacija mjera na oporavku ekonomije ne počne davat rezultate, ali i da odustane od povlačenja kredita na svjetskom tržištu kapitala", navedeno je u saopćenju MMF-a.

Opterećen dugovima i problemima u bankarskom sistemu Portugal se početkom aprila obratio EU-u i MMF-u za finansijsku pomoć.

Evropska unija je 17. maja usvojila paket za spašavanje Portugala ukupne vrijednosti 78 milijardi eura, koji sada mora sačekati još odobrenje Evropske centralne banke (ECB), podsjetila je novinska agencija Reuters. Dvije trećine tog iznosa, 52 milijarde eura, obezbedit će EU.

Izvršni direktor MMF-a John Lipsky istakao je da portugalska vlada realizuje dobro izbalansiran ekonomski program usmjeren na ubrzanje tempa privrednog rasta i otvaranje novih radnih mjesta.

Portugal je treća po redu zemlja eurozone ozbiljno uzdrmanih globalnom krizom koje su se zbog dužničkih problema i teškoća na finansijskom tržištu obratile za pomoć svjetskim i evropskim finansijskim institucijama.

Prva je bila Grčka, koju su sredinom prošle godine zemlje eurozone i MMF odlučili spasiti od bankrota sa 110 milijardi eura kredita.

Dužničko stanje Grčke, međutim, u proteklih godinu dana bez obzira na stranu pomoć, nije poboljšano, tako da se ne isključuje mogućnost novog plana pomoći za ovu zemlju.

Druga po redu zemlja je Irska, zapala uglavnom u probleme bankarskog sektora, kojoj je krajem 2010. odobren paket pomoći vrijedan 85 milijardi eura. Od ukupne sume kredita 17,5 milijardi eura su sredstva same Irske.