Olli Rehn
0

"Pomoć Portugalu oko 80 milijardi eura"

FENA
Olli Rehn (Foto: PA)
Olli Rehn (Foto: PA)
Povjerenik Evropske unije (EU) za monetarna pitanja Olli Rehn izjavio je u petak da preliminarne procjene pokazuju da će Portugalu trebati finansijska pomoć od oko 80 milijardi eura.

Na sastanku u mađarskom mjestu Gedele, kod Budimpešte, gdje ministri finansija zone eura razgovaraju o spasavanju Portugala, Rehn je rekao da se nada da će konačni dogovor biti postignut do sredine maja.

On je dodao da bi taj program trebalo da obuhvati strukturne reforme, smanjenje potrošnje, program stabilizacije finansijskog sektora i ambiciozan program privatizacije, prenio je AP.

Rehn je naveo da će razgovori o programu strogih reformi biti započeti odmah sa svim velikim političkim strankama u toj zemlji.

Zbog komplikovane političke situacije u Portugalu, gdje je do izbora u junu na vlasti privremena vlada, od presudne je važnosti da bude postignut dogovor sa svim strankama, objasnio je povjerenik EU-a.

Portugal je u srijedu postao treći član tog monetarnog bloka, poslije Grčke i Irske, koji će se obratiti za finansijsku pomoć Evropskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), nakon što su njeni troškovi pozajmljivanja skočili na neodržive nivoe poslije ostavke vlade Jose Socrates u martu.

Ministrima finansija eurozone, koji razgovaraju o odgovoru na suverenu dužničku krizu, ali je u centru njihove pažnje Portugal, kasnije u petak će se pridružiti i njihove kolege iz ostalih članica Evropske unije i guverneri centralnih banaka.