MMF
0

Portugal dogovorio krizni zajam od 78 milijardi eura

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Portugal je jučer dogovorio trogodišnji 78 milijardi eura vrijedan paket zajmova s Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), postavši tako treća zemlja eurozone koja je morala zatražiti pomoć izvana kako bi prebrodila finansijske teškoće.

Otkrivajući tek malobrojne pojedinosti, poput dužeg roka za ostvarenje ciljanog nivoa budžetskog deficita nego što je vlada obećavala, premijer u odlasku Jose Socrates upozorio je kako "ne postoji program finansijske pomoći koji nije zahtjevan".

Postignuti je sporazum nešto kompliciraniji od 85 milijardi eura vrijednog paketa koji je u novembru dodijeljen Irskoj, ili onog u visini 110 milijardi eura, skrojenog za Grčku u maju prošle godine.

Portugal ima problem visoke zaduženosti javnog sektora, teškoće u bankovnom sektoru i strukturalne privredne manjkavosti, te rigidno tržište rada i skupi državni penzioni sistem. Osim toga, zemlju čekaju prijevremeni izbori, zakazani 5. juna.

Vlada je podnijela ostavku budući da nije dobila potporu parlamenta za predložene mjere štednje.

U javnost su u međuvremenu doprle tek malobrojne pojedinosti iz nacrta paketa pomoći o kojima je vlada pregovarala s MMF-om, EK i Evropskom centralnom bankom.

Tako je nova ciljana razina portugalskog budžetskog deficita za tekuću godinu 5,9 posto BDP-a, umjesto ciljanih 4,6 posto, predviđenih postojećim mjerama štednje.

U idućoj bi godini ciljana razina manjka trebala iznositi 4,5 posto, te 3 posto u 2013.

Jedan izvor iz Evropske komisije otkrio je da će kamatne stope biti utvrđene na sastanku EU ministara 16. maja.