{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Portugal zatražio finansijsku pomoć EU-a

F
6.4.2011. u 23:52
0
3
Portugal zatražio finansijsku pomoć EU-a
0
Portugal zatražio finansijsku pomoć EU-a
Foto: AP
Portugalski premijer u ostavci Jose Socrates izjavio je u srijedu da je njegova zemlja zatražila finansijsku pomoć od Evropske unije, izvijestio je BBC.
"Vlada je danas odlučila zatražiti finansijsku pomoć od Evropske komisije", rekao je Socrates u televizijskom obraćanju naciji, ističući da je Portugal bio "u prevelikim rizicima kojima nije trebao biti izložen".

Vlada u Lisabonu dugo se opirala traženju pomoći, ali je prošle sedmice priznala da ciljani budžetski deficit za 2010. nije postignut. Portugal slijedi Grčka i Irsku u traženju finansijske sanacije od Evropske unije.

"Uvijek sam govorio da bi traženje inozemne pomoći bilo krajnji korak, no došli smo do toga trenutka", rekao je Socrates, naglasivši kako je to "iznad svega, u nacionalnome interesu".

On nije rekao koliku će potporu Portugal tražiti. O tome će se voditi pregovori, a BBC navodi procjene stručnjaka da bi zajmovi Portugalu mogli iznositi čak 80 milijardi eura.

Socrates je u govoru potvrdio ono što je ministar finansija Fernando Teixeira dos Santos rekao ranije u srijedu, kako su Portugalu "nužno" potrebni "mehanizmi finansiranja koji stoje na raspolaganju u okviru EU-a".

"Mislim da ćemo morati iskoristiti mehanizme finansiranja raspoložive u evuropskom okviru", rekao je ministar u pisanom odgovoru za gospodarski dnevnik Jornal de Negocios.

"Zemlja je neodgovorno dovedena u težak položaj na finansijskim tržištima", ocijenio je, misleći pritom na neodrživi rast kamata na portugalski dug, nakon odbacivanja novog programa štednje socijalističke vlade u parlamentu, zbog kojega je 23. marta premijer Jose Socrates dao ostavku.

Prijevremeni parlamentarni izbori sazvani su za 5. juni.

Vlada u ostavci je sve do srijede ponavljala kako je portugalska država "kadra ispuniti svoje finansijske obaveze", usprkos zabrinutosti tržišta zbog solventnosti zemlje s približavanjem rokova za otplatu duga. Portugal treba vratiti 4, 252 milijarde eura 15. aprila, te 4,899 milijardi eura 15. juna.

"Portugal će poštovati svoj finansijske obaveze i napraviti nužne korake kako bi to učinio", naglasio je ministar Dos Santos.

Portugal je na aukciji trezorskih zapisa u srijedu prikupio nešto više od jedne milijarde eura. Na aukciji je portugalska agencija za upravljanje dugom prodala 560 miliona eura 6-mjesečnih trezorskih zapisa i 450 miliona eura jednogodišnjih zapisa.

Reakcija tržišta na nastojanje Portugala da proda kratkoročne zapise, koji se smatraju manje riskantnim, bila je "gadna", komentirao je u srijedu The Wall Street Journal.

Portugal je morao skupo platiti da bi postigao pogodbu, u prosjeku više od 5,1 posto na 6-mjesečne trezorske zapise na aukciji, u usporedbi s 2,98 posto prije mjesec dana. Prinosi na 10-godišnje portugalske obveznice postigle su u srijedu novi rekord od 9,051 posto, nakon prodaje 6 i 12 mjesečnih zapisa na aukciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: