Jean-Claude Juncker
0

"Portugal mora usvojiti program štednje"

FENA
Jean-Claude Juncker (Foto: AP)
Jean-Claude Juncker (Foto: AP)
Program budžetskih ušteda koji je od Portugala zatražen u zamjenu za evropsku finansijsku pomoć treba da bude usvojen do polovine maja, izjavio je u petak lider mreže ministara finansija eurozone Jean-Claude Juncker.

"Finansijska podrška eurozone i EU-a Portugalu bit će pružena na temelju programa" sa "striktnom uvjetovanošću", o kojoj će se "pregovarati s portugalskim vlastima, uključujući glavne političke stranke", izjavio je Juncker na konferenciji za štampu nakon skupa evropskih ministara finansija.

"Pripreme će početi odmah kako bi se postigao sporazum sa svim političkim strankama koji će garantovati da će budžetski program biti usvojen do polovine maja" i proveden ubrzo nakon formiranja vlade", dodao j on.

Portugal je najavio u srijedu da će zatražiti finansijsku pomoć od Evropske unije. On je u četvrtak navečer predao zvanični zahtjev za pomoć Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Evropski ministri finansija su u petak ujutro razmotrili ovaj zahtjev i upozorili da će finansijska pomoć Portugalu biti pružena samo ako ova zemlja uvede stroge mjere štednje.