Svijet
1

Poparić na suđenju Ratku Mladiću: Za snajperske napade na Sarajevo krivi su Bošnjaci

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Stručnjak za balistiku Mile Poparić koji je svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću izjavio je da Vojska RS-a nije izvršila snajperske napade na Sarajevo 1994. godine, optužujući Bošnjake kao odgovorne za to.

Poparić je kazao da je nakon izvršene analize putanje metka ustanovljeno da metak nije mogao biti ispaljen sa zgrade Metalka, koju su kontrolisali vojnici Vojske RS-a, kao što se to u optužnici navodi.

"Svi dokazi upućuju na to da je na tramvaje 1994. godine pucano iz zgrade bivšeg Izvršnog vijeća, koja je bila pod kontrolom Armije RBiH", izjavio je Poparić.

Mladiću se, između ostalog, sudi i zbog optužbe za niz snajperskih napada i granatiranje Sarajeva tokom opsade. Na teret mu se stavlja optužba za genocid u Srebrenici i u nekim drugim općinama, ali i optužba za uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Kao svjedok odbrane Poparić je analizirao slučaj snajperskog ranjavanja civila Nafe Tarić i njene kćerke Elme, koje su ranjene u septembru 1993. godine dok su šetale gradom. Poparić je istakao da je nemoguće da su gospođa Tarić i njena kćerka Elma ranjene s pozicije koju je kontrolisala Vojska RS, jer su bile zaštićene barikadama.

U drugom slučaju govorilo se i o ranjavanju 16-godišnje djevojke Sanele Muratović koja je ranjena u junu 1994. godine. U ovom slučaju vještak odbrane je to opravdao time da se desio rikošet, jer je metak navodno prvo pogodio obližnju zgradu a zatim djevojku.