Svijet
4

Sa suđenja Ratku Mladiću: Sarajevski pješaci bili vidljivi za svakog snajperistu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Na suđenju Ratku Mladiću tužioci su dokazivali da su pješaci i vozila u centru Sarajeva tokom rata u BiH bili vidljivi sa snajperskih položaja Vojske Republike Srpske (VRS), što nije negirao ni balistički vještak odbrane Mile Poparić.

Vještak Poparić je, nasuprot tome, tokom glavnog iskaza tvrdio da je u većini slučajeva snajperska vatra na tramvaje i građane u centru Sarajeva bila otvarana s obližnje zgrade Izvršnog vijeća, gdje su bili položaji Armije BiH (ABiH).

Unakrsno ispitujući Poparića, tužiteljka Caroline Edgerton predočila mu je niz fotografija snajperskih gnijezda VRS-a na višim spratovima solitera u naselju Grbavica.

Sugerišući da su srpski snajperisti s tih položaja mogli kontrolisati svaki pokret u centru grada, zastupnica optužbe pozvala je svjedoka da potvrdi da su “svaki tramvaj i pješak koji su tuda prolazili mogli biti izloženi vatri iz snajpera VRS-a”.

"Bili su vidljivi za svakog snajperistu", prihvatio je Poparić.

Mladić je optužen za terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem u periodu od 1992. do 1995. godine. U optužnici je navedeno 17 snajperskih napada s položaja VRS-a u kojima su civili ubijeni i ranjeni.

Optužen je i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Nalazu Mladićevog balističara da veliki ugao pod kojim su bili pogođeni tramvaji ukazuje da je vatra otvarana s male udaljenosti, sa zgrade Izvršnog vijeća, tužiteljica Edgerton suprotstavila je podatak da su snajperska gnijezda VRS-a bila na 14. i 16. spratu grbavičkih solitera.

Na sugestiju tužiteljice da o tome “nije imao pojma”, vještak odbrane odgovorio je da “o tome nema podataka”.

Na unakrsna pitanja tužilaštva Poparić će odgovarati i u nastavku suđenja, 4. novembra, javlja BIRN - Justice Report.