BiH
4

Mladićev vještak odbrane opovrgavao da su snajperisti VRS-a ubijali civile u Sarajevu

Klix.ba
U nastavku suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, zastupnica optužbe dokazivala je da su snajperisti Vojske Republike Srpske (VRS) ubijali i ranjavali civile u Sarajevu, što je vještak odbrane Mile Poparić opovrgavao.

Unakrsno ispitujući vještaka Poparića, tužiteljka Caroline Edgerton ukazivala je na greške, nepreciznosti i netačnosti u njegovom izvještaju, sugerišući da je na osnovu toga došao do pogrešnog zaključka da građani Sarajeva nisu bili hotimično gađani s položaja VRS-a.

Tužiteljka je pobijala Poparićevu tvrdnju da je 6. marta 1995. u naselju Sedrenik četrnaestogodišnji Tarik Žunić najvjerovatnije bio ranjen zalutalim hicem u razmjeni vatre između Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i VRS-a.

Citirajući izvještaj UNPROFOR-a da je uzvratio vatru po srpskim snajperima koji su pucali na civile, tužiteljka Edgerton je sugerisala da je to "razmjena vatre" koju je svjedok pominjao.

"Vjerujem da je bila razmjena vatre između zaraćenih strana... Bila je vrlo složena situacija... Šta se desilo kada je došao Tarik Žunić, ja ne znam", odgovorio je balističar odbrane.

Zastupnica optužbe tvrdila je i da je Poparić u svom izvještaju namjerno pomjerio mjesto na kojem je Žunić pogođen, kako ne bi bilo vidljivo s položaja VRS-a.

Svjedok je uzvratio da su mu mjesto događaja, različito od onog na koje je ukazala žrtva, pokazali očevici.

Mladić, tadašnji komandant VRS-a, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva. U optužnici je navedeno 17 snajperskih napada u kojima su civili u Sarajevu bili ubijeni i ranjeni.

Veći dio današnjeg ispitivanja tužiteljka Edgerton posvetila je dokazivanju da je u Domu za slijepe u sarajevskom naselju Nedžarići bio snajperski položaj VRS-a, s kojeg je u više prilika pucano na civile.

Vještak Poparić ostao je pri iskazu da "nikada nije dobio takav podatak". Prihvatio je da je u tom domu bilo srpskih snaga, ali ne i njihovog "uređenog vatrenog položaja".

Tužiteljka mu je predočila dokument UNPROFOR-a iz jula 1995. po kojem je komandant Ilidžanske brigade VRS-a "priznao" da je iz Doma za slijepe otvarana snajperska vatra i obećao da se to više neće događati.

"Tačno je da ovaj komandant priznaje da je neko otvarao vatru s Doma za slijepe, ali to ne znači da je to bio uređen vatreni položaj. Možda je neko sporadično pucao, registrovan je jedan slučaj pucanja", odgovorio je Mladićev balističar.

Unakrsno ispitivanje Poparića tužiteljka će nastaviti sutra, javlja BIRN-Justice Report.

Optužnica tereti Mladića i za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u šest općina imao razmjere genocida, i uzimanje pripadnika UNRPOFOR-a za taoce.