Kina
0

Ponovni poziv na pregovore o korejskoj krizi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kina je u ponedjeljak ponovo pozvala na pregovore kako bi se smirile tenzije na Korejskom poluostrvu, nakon što je Seul jutros završio jednosatnu vojnu vježbu u blizini sporne pomorske granice sa sjevernim susjedom.

"Niko nema pravo da podstiče, odnosno izaziva sukob i rat i niko nema pravo da primorava ljude s obje strane Korejskog poluostrva da prolivaju krv, izjavio je zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Zui Tiankai na pres-konferenciji u Pekingu", javio je Reuters.

"Kina se oduvijek odlučno zalagala da na poluostrvu mir i stabilnost moraju da se održe. Bez obzira na to kakve razlike i sporovi postojali, samo ih dijalog i pregovori mogu riješiti, a ne sukob i rat", kazao je on.

Južna Koreja održala je artiljerijske vojne vježbe s ostrva Yeonpyeong, koje je bilo na meti napada Pyongyanga prošlog mjeseca.

Sjeverna Koreja, koja je ranije zaprijetila da će se osvetiti ukoliko se vježbe održe, nije reagovala.

Loši vremenski uslovi onemogućili su da se artiljerijske vježbe izvedu tokom vikenda, kako je prvobitno planirano.

Ranije održana hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, posvećena krizi na Korejskom poluostrvu i načinima sprječavanja njene eskalacije, završena je bez rezultata, poslije više od osam sati rasprave iza zatvorenih vrata.