Kina
0

Očekuje se dobar ishod međukorejskih razgovora

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kina očekuje da će pripremni sastanak za vojne razgovore na visokom nivou između Sjeverne i Južne Koreje dati pozitivne rezultate, izjavio je u srijedu kineski predstavnik ministarstva vanjskih poslova Hong Lei.

On je istakao da Kina pridaje veliku važnost stabilnosti na Korejskom poluostrvu, javila je Xinhua.

Komentarišući izvještaje da su se dvije strane dogovorile da 8. februara održe pripremni sastanak u pograničnom mjestu Panmunjom, Hong je naglasio da je Kina stalno insistirala da dvije strane riješe svoje sporove kroz razgovore.

"Konstruktivni napori za smanjenje tenzija na Korejskom poluostrvu su dobrodošli", naglasio je kineski predstavnik.

Sjeverna i Južna Koreja dogovorile su se da 8. februara održe pripremne razgovore, što će biti prvi susret dvaju strana poslije sjevernokorejskog artiljerijskog napada na južnokorejsko ostrvo prošlog novembra.

Obje strane također su se složile da u razgovorima učestvuju pukovnici obaju vojski, koji treba da utvrde kada i gdje će biti održani razgovori na višem vojnom nivou, moguće i ministara odbrane, kao i dnevni red tog susreta.

Tenzije na podijeljenom poluostrvu dostigle su maksimum posljednjih 12 mjeseci ne samo zbog oružanih incidenata, nego i prijetnji Pyongyanga svojim nuklearnim i raketnim programima. Sjever je objavio i da je krajem prošle godine pustio u pogon novo postrojenje za obogaćivanje plutonija, potrebnog za izradu atomske bombe.

Saveznici dvije Koreje SAD i Kina privoljeli su posljednjih sedmica susjede da se vrate za pregovarački sto i smanje napetosti ne samo na poluostrvu nego i regiji.

Sjeverna Koreja je nekoliko puta do sada izrazila želju da nastavi učešće u progovorima u vezi s nuklearnim razoružanjem prekinutim 2009. godine, ali Seul, Washington i Tokio insistiraju da Sjever predhodno dokaže da je ozbiljan u vezi s odustajanjem od atomskih ambicija. Samo u tom slučaju oni bi ušli u novu rundu razgovora "ekonomska pomoć za razoružanje" u kojima učestvuju još Kina i Rusija.