Južna Koreja
0

Odbačen poziv sjevera za ranije razgovore

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Južna Koreja odbacila je poziv Pyongyanga da se pripremni vojni razgovori pomjere unaprijed za deset dana, objasnivši da to ne bi ostavilo dovoljno vremena da se obave pripreme za njihov prvi dijalog nakon prošlogodišnjih incidenata, potapanja vojnog broda i bombardovanja pograničnog ostrva.

Sjeverna Koreja je preko vikenda poslala poruku Ministarstvu odbrane u Seulu pozivajući na ranije zakazivanje pripremnog sastanka koji je predviđen za 11. februar u pograničnom selu Panmunjom u demilirarizovanoj zoni. Nije odmah jasno zašto je Sjever tražio raniji datum, prenosi Reuters.

Razgovori na vojnom i političkom nivou dviju Koreja obično su zakazani nakon brojnih prijedloga i protivprijedloga dvije strane u nastojanju da se osigura povoljnija pregovaračka pozicija i rijetko je bilo problema u vezi s zakazivanjem termina.

"Ni ovom prilikom se ne očekuju takvi problemi", rekao je predstavnik Ministarstva odbrane u Seulu.

Pyongyang je pristao da razgovara o novembarskom bombardovanju južnokorejskog ostrva Yeonpyeong i potapanju vojnog broda u martu prošle godine, za šta Seul okrivljuje Sjevernu Koreju.

Pyongyang je negirao optužbe za potapanje broda i tvrdi da je ostrvo bombardovao u samoodbrani, kada je Jug ispalio granate u teritorijalne vode Sjevera.

Radni pripremni razgovori od 11. februara imaju za cilj da odredi dnevni red za sastanak vojnih predstavnika na najvišem nivou, moguće i ministara odbrane dvije zemlje.

Tenzije na podijeljenom poluostrvu dostigle su maksimum posljednjih 12 mjeseci, ne samo zbog oružanih incidenata, nego i prijetnjama Pyongyanga svojim nuklearnim i raketnim programima i objavljivanja da je, krajem prošle godine, pustio u pogon novo postrojenje za obogaćivanje plutonijuma, potrebnog za izradu atomske bombe.

Saveznici dvije Koreje, SAD i Kina, privoljeli su posljednjih nedjelja susjede da se vrate za pregovarački stol i smanje napetosti ne samo na poluostrvu nego i regionu.

Sjeverna Koreja je nekoliko puta do sada izrazila želju da nastavi učešće u progovorima u vezi s nuklearnim razoružanjem prekinutim 2009. godine, ali Seul, Washington i Tokio insistiraju da Sjever predhodno dokaže da je ozbiljan u vezi s odustajanjem od atomskih ambicija. Samo u tom slučaju oni bi ušli u novu rundu razgovora "ekonomska pomoć za razoružanja" u kojima učestvuju još Kina i Rusija.