Svijet
0

Kina neće dozvoliti ponavljanje incidenata među Korejama

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Kina je odlučna da spriječi ponavljanje nasilja na Korejskom poluostrvu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova ove zemlje Jang Jijeci poslije sastanka sa ambasadorom Pjongjanga u Pekingu.

Jang, koji je tokom dana razgovarao telefonom sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton i kolegom iz Južne Koreje, rekao je da je Kina "duboko zabrinuta" zbog incidenta od prije tri dana, kada je Sjeverna Koreja izvršila artiljerijski napad na južnokorejsko granično ostrvo.

    	"Najviši prioritet sada je da se situacija zadrži pod kontrolom i da se osigura da se takvi događaji ne ponove", navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova.

    	Jang je apelovao za smirivanje i brz nastavak dijaloga radi spuštanja tenzija. On je dodao da sve relevantne strane treba da se odnose odgovorno prema ovom pitanju, kako bi se osigurala stabilnost Korejskog poluostrva.

    	SAD su poslale nosač aviona "George Washington" ka vodama Žutog mora, gdje će sutra početi zajedničke vojne vježbe sa mornaricom Južne Koreje.

   	Vježba je bila planirana prije artiljerisjskog napada, a sada će poslati poruku Pjongjangu da je ovakvo njegovo ponašanje neprihvatljivo, izjavili su zvaničnici.