|

Hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a zbog tenzija na Korejskom poluotoku

Hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a zbog tenzija na Korejskom poluotoku
0
F
FENA
18.12.2010. u 19:35
2
komentara
0

dijeljenja
Hitna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a zbog tenzija na Korejskom poluotoku Foto: AFP
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda najvjerojatnije će u subotu uvečer održati hitnu sjednicu na kojoj će se raspravljati o sve većim tenzijama na Korejskom poluotoku, saopćili su diplomati Vijeća.
Sastanak će se, prema riječima jednog diplomata, vjerojatno održati u 21 sat (15 sati po lokalnom vremenu), iako bi moglo doći do promjene satnice, javio je Reuters.

Vanredno zasjedanje zatražila je Rusija, a za sada nije jasno što 15 članica ovog tijela svjetske organizacije planira učiniti, dok se diplomati nadaju da će tokom sastanka biti izdano saopćenja kako bi se smirile napetosti između Seoula i Pyongyanga.

Južna Koreja je u subotu završila pripreme za početak artiljerijskih manevara na graničnom otoku Yeonpyeongu, koji je prošlog mjeseca bilo na meti napada Sjeverne Koreje, a Pyongyang je u petak upozorio Seoul da će provesti još žešći napad nego prošli put ako se provedu predviđene vježbe.

Kina je saopćila da se protivi manevrima Seoula i pozvala sve strane da se uzdrže od koraka koji bi dodatno pojačali napetosti u regiji, a zabrinutost je izrazila i Rusija, koja je pozvala Južnu Koreju da otkaže vježbe i spriječi daljnju eskalaciju tenzija.

Artiljerijske vježbe najvjerojatnije neće biti održane tokom vikenda zbog lošeg vremena, a očekuje se da budu provedene u ponedjeljak ili utorak.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...