Hitan sastanak Vijeća sigurnosti
0

Rusija ozbiljno zabrinuta zbog napetosti između Koreja

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Na hitnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koju je u subotu navečer sazvala Rusija, istaknuta je velika zabrinutost zbog napetosti koja vlada između Sjeverne i Južne Koreje.

Ruski ambasadori istakli su veliku zabrinutost na vanrednom zasjedanju, izjavivši da strahuju od moguće eskalacije tenzija ukoliko Južna Koreja ispuni svoju namjeru, te provede vojne vježbe na otoku Yeonpyeongu, koji je prošlog mjeseca bilo na meti napada Sjeverne Koreje.

Naime, Južna Koreja je u subotu završila pripreme za početak artiljerijskih manevara, ali je Pyongyang odmah upozorio Seoul da će provesti još žešći napad nego prošli put ako se provedu predviđene vježbe.

"Vjerujemo da Vijeće sigurnosti mora uputiti signal i pomoći pokretanje diplomatskih aktivnosti u cilju rješavanja spora između dviju Koreja", kazao je ruski ambasador pri UN-u Vitaly Churkin.

Rusija je već pozvala Južnu Koreju da opozove planirane vojne vježbe na otoku Yeonpyeongu.

No, oni su odgovorili da će vježbe održati najvjerovatnije u utorak, ukoliko im vremenske prilike to dozvole.

Također, zvaničnici Južne Koreje su saopćili da vojne vježbe ne predstavljaju nikakvu sigurnosnu prijetnju.

Međutim, sjevernokorejski ministar vanjski poslova smatra da bi izvođenje vježbi na spornom otoku bilo ravno katastrofi, prenosi BBC.

Zbog pooštravanja tenzija između Južne i Sjeverne Koreje zabrinutost je izrazila i Kina, a guverner Novog Meksika Bill Richardson, koji je nedavno boravio u u privatnoj posjeti Pyongyangu istakao je kako je Korejski poluotok pravo bure baruta.