Uprkos prijetnjama
0

Južna Koreja izvodila vježbe na otoku Yeonpyeong

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv/AP
Foto: Arhiv/AP
Bez obzira na upozorenja Pyongyanga Južna Koreja je održala vojnu vježbu s bojevom municijom na otoku Yeonpyeong, koji se nalazi nedaleko od granice sa Sjevernom Korejom, prenosi BBC.

Posljednjih mjeseci vladaju velike tenzije između dviju Koreja. Seoul je prije nekoliko dana najavio vojne vježbe i održao ih uprkos neprestanim prijetnjama Sjeverne Koreje da će uzvratiti ukoliko se održe planirani manevri.

Južnokoreanci su se oglušili o prijetnje i počeli s vježbama na otoku, kojeg je Sjeverna Koreja bombardovala prošli mjesec. Podsjećamo, u tom artiljerijskom napadu poginule su četiri osobe.

Tokom vikenda je Rusija sazvala hitnu sjednicu Vijeća bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj je istaknuta zabrinutost zbog sve veće napetosti između dviju Koreja.

Rusija je pozvala Južnu Koreju da obustavi planove o izvođenju vježbi na spornom otoku, međutim Seoul se oglušio i na taj poziv.

Prema navodima južnokorejskih medija vježbe su počele u 14.30 po lokalnom vremenu i završile sat kasnije, međutim očevici tvrde da se pucnjava čula i kasnije.

Stanovnici Yeonpyeonga, prema redovnoj proceduri, bili su u skloništima tokom vježbi.

Da vlada velika napetost na poluotoku izjavio je prije nekoliko dana guverner Novog Meksika Bill Richardson, koji je nedavno boravio u privatnoj posjeti Pyongyangu. On je u izjavi za medije kazao da je poluotok pravo "bure baruta".