{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Pomozite našoj majci! Ne dozvolite da je kamenuju!"

S
9.7.2010. u 09:50
0
37
"Pomozite našoj majci! Ne dozvolite da je kamenuju!"
0
"Pomozite našoj majci! Ne dozvolite da je kamenuju!"
Sakineh Mohammadi Ashtiani
Slučaj Iranke osuđene na smrt kamenovanjem zbog preljube privukao je veliku pažnju javnosti. Takvu primitivnu kaznu osudile su mnogobrojne zemlje svijeta, te je pokrenuta kampanja za ukidanje takve kazne.
Sud u Tabrizu osudio je 2006. godine Sakineh Mohammadi Ashtiani na kaznu bičevanja zbog "protuzakonitih" veza sa dvojicom muškarca nakon smrti muža. Nešto kasnije Iranka je osuđena za prebljubu, iako je tvrdila da je njeno priznanje iznuđeno pod pritiskom.

Ashtiani je osuđena nasmrt kamenovanjem i svakog trenutka čega se sprovođenje te presude. Ipak, svjetska javnost se probudila. Pokrenuta je kampanja za spas Iranke, a uključile su se i mnoge slavne osobe, među kojima i glumci Emma Thompson. Colin Firth i Juliette Bionche, zatim modni dizajner Katherine Hamnett, dramski pisac David Hare, te mnogobrojne slavne ličnosti koji zahtijevaju da Ashtiani bude puštena na slobodu.

Brojne diplomate ističu kako je kamenovanje srednjovjekovna kazna kojoj nema mjesta u modernom svijetu.

Za pohvaliti je i potez sina osuđene Iranke, Sajada Ghadarzadea, koji je riskirao vlastiti život kako bi organizacijama za ljudska prava poslao pismo moleći ih da pomognu njegovoj majci.

"Zar je svijet toliko okrutan da će samo gledati ovu katastrofu i ne učiniti ništa? Molimo sve ljude, iz cijeloga svijeta, da nam pomognu da se probudimo iz ove noćne more. Pomozite našoj majci", zavapili su sin Sajad i kći Farideh.

Prema islamskim zakonima, preljuba je djelo kažnjivo kaznom kamenovanja ili šibanja do smrti, dok je vješanje kazna za ubistvo ili krijumčarenje narkotika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: