Nakon dva dana mučenja
0

Iranka osuđena na smrt priznala ubistvo supruga

Sarajevo-x.com
Sakineh Mohammadi Ashtiani
Sakineh Mohammadi Ashtiani
Iranska državna televizija objavila je snimak navodnog priznanja Sakineh Mohammadi Ashtiani, kojoj prijeti smrtna kazna kamenovanjem zbog preljuba, kao i organizovanja ubistva njenog supruga 2005. godine.

U intervjuu koji je u srijedu prikazan na iranskoj nacionalnoj televiziji saznaje se da je Sakineh otpustila advokata koji je branio.

Nakon velikog međunarodnog pritiska, iranske vlasti suspendovale su odluku da će Sakineh biti kamenovana do smrti, ali sada postoji bojazan da će biti obješena.

Prethodno je rekla da je bila prisiljena priznati da je izvršila preljubu.

U maju 2006. godine sud u provinciji Istočni Azerbejdžan osudio je Ashtiani zbog veze sa dvojicom muškaraca nakon smrti supruga. Kažnjena je sa 99 udaraca bičem.

Ispovijest majke dvoje djece, koja je priznala umješanost u ubistvo supruga, emitovano je na jednom od najgledanijih tv-kanala pod kontrolom iranskih vlasti.

U intervjuu nije spominjana kazna kamenovanjem, a pažnja je skrenuta sa slučaja preljube. Žena, čije je lice bilo cenzurisano, priznala je sudjelovanje u ubistvu.

Ona je rekla da je suprugov rođak rekao da želi ubiti njenog muža, ali je ona to shvatila kao šalu. "Kasnije sam shvatila da je on ubica", rekla je Ashtiani.

Ona je izjavila da je taj muškarac došao u njenu kuću sa električnim uređajima i rukavicama i da je kasnije ubio njenog muža.

Osim toga, Ashtiani je kritikovala svog advokata zbog iznošenja slučaja u javnost. Advokat je napustio Iran i zatražio azil u Norveškoj.

Drugi advokat rekao je da je Ashtiani mučena dva dana u zatvoru kako bi je natjerali na priznanje. Borci za ljudska prava sada se plaše da će uslijediti njena egzekucija.

Dopisnik BBC-ja iz Teherana, Jon Layne, smatra da iranske vlasti žele skrenuti pažnju sa optužbi za preljubu i kazne kamenovanjem i da žele označiti Ashtiani kao ubicu.

Emitovanje snimka znak je da bi ona uskoro mogla biti ubijena, navjerovatnije vješanjem.