Svijet
0

Iran razmatra presudu o kamenovanju žene osuđene na smrt

FENA
Sakineh Mohammadi Ashtiani
Sakineh Mohammadi Ashtiani
Iranski zvaničnik za ljudska prava Mohammad Javad Larijani izjavio je da je u toku razmatranje izvršenja smrtne kazne kamenovanjem nad Sakineh Mohamadi Ashtiany (43), osuđenom zbog preljube, ali da razlog za takvu odluku nisu vanjski pritisci.

Britanski mediji su javili kasno u četvrtak da Ashtiany neće biti kamenovana, pozivajući se iransku ambasadu u Londonu.

Larijani iz Iranskog vijeća za ljudska prava izjavio je u petak za iransku državnu agenciju Irna da je "razmatranje i žalba na presudu (Asstijani) na dnevnom redu", ali je da povod za to nije pritisak izvana.

"Hajka i buka koju je Zapad digao zbog ovog slučaja neće uticati na naše sudije. Primjena islamskih zakona poput kamenovanja i nošenja marame uvijek je nailazila na njihovo ružno neprijateljstvo i osudu", rekao je Larijani.

Iranski zvaničnik je dodao da je preinačenje smrtne kazne kamenovanjem u neku drugu uobičajeno, prenosi Reuters.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International upozorila je, međutim, da Iranka ne smije da bude pogubljena na neki drugi način, navodeći da je troje ljudi osuđenih na smrt kamenovanjem prošle godine, umjesto toga obješeno.

"Sama promjena metoda egzekucije neće riješiti problem nepravde s kojom se suočava Sakineh Mohamadi Ashtiany", izjavila je zamjenica direktora te organizacije za Bliski istok i sjevernu Afriku Hasiba Haj Sahraui.

Presuda o kamenovanju Ashtiany naišla je na buru kritika u svijetu pošto je njen advokat upozorio da je izvršenje smrtne kazne nad ovom ženom izvjesno. Ashtiany, koja se u zatvoru u Tabrizu na sjeverozapadu zemlje nalazi od 2006. godine, već je osuđena u maju te godine s 99 udaraca bičem zbog "nezakonite veze" s dvojicom muškaraca nakon smrti supruga. Kasnije iste godine, ona je također osuđena zbog preljube, iako je povukla priznanje, koje joj je, kako je rekla bilo iznuđeno.