Okrivljena zbog preljube
0

Iranka oslobođena kamenovanja, da li i smrti?

FENA
Sakineh Mohammadi Ashtiani
Sakineh Mohammadi Ashtiani
Vlasti u Teheranu objavile su u petak da neće izvršiti smrtnu kaznu kamenovanjem nad Sakineh Mohammadi Ashtiani zbog preljube, ali još nije jasno da li će ova žena biti oslobođena smrtne kazne.

Odvjetnik odbrane i aktivisti za ljudska prava upozorili su da je izvršenje kazne nad ovom ženom izvjesno nakon što su odbijene molbe za milost, javio je BBC.

Sada je u toku međunarodna kampanja kako bi se spriječilo izvršenje smrtne kazne nad njom, a Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države apelirale su u četvrtak na Iran da odustane od kazne kamenovanjem.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je da je to "srednjovjekovna kazna" koja pokazuje da se Iran oglušuje o ljudska prava te kako bi njeno izvršenje zaprepastilo svijet.

Ashtiani (43), koja se u zatvoru u Tabrizu na sjeverozapadu zemlje nalazi od 2006. godine, već je kažnjena u maju te godine sa 99 udaraca bičem zbog "nezakonite veze" s dvojicom muškaraca nakon smrti supruga.

Međutim, u septembru 2006., tokom suđenja čovjeku koji je optužen da je ubio njenog supruga, drugi sud je pokrenuo slučaj protiv nje zbog preljuba na temelju događaja koji su se navodno desili prije nego što je njen suprug ubijen.

Ashtiani je proglašena krivom iako je porekla priznanje koje je, kako tvrdi, bilo iznuđeno.

Prema strogoj interpretaciji islamskog zakona u Iranu seksualni odnosi prije braka se kažnjavaju sa 100 udaraca bičem, dok se supružnici za isti prijestup kažnjavaju smrću.

Londonski The Times drugi dan zaredom posvećuje cijelu naslovnicu slučaju Iranka koja je u svojoj zemlji osuđena na smrt kamenovanjem zbog preljube. Pod naslovom "Iran ustuknuo" list u petak piše da Sakineh Ashtiani ipak neće biti kamenovana i ističe da je više od osamdeset javnih ličnosti diljem svijeta sudjelovalo u protestu protiv takve odluke iranskog suda.

Ipak, dodaje The Times, u šturom saopćenju iranske ambasade u Londonu tim povodom ne kaže se da li je će 43-godišnja Iranka biti pomilovana ili će smrtna kazna biti izvršena vješanjem, jer je već kažnjena bičevanjem zbog "navodnog" zločina koji je počinila.

The Guardian piše istim povodom da još 15 Iranki trenutno očekuje strašnu smrtnu kaznu kamenovanjem, dok je samo jedna "čini se", kako piše ovaj list, pošteđena.