Svijet
210

Poljski mediji: Balkan je područje najopasnijih navijačkih grupa

Klix.ba
Poljski portali tematizirali su sinoćnji incident koji se dogodio u Vogošći kada su se sukobile grupe navijača fudbalskih klubova Lech iz Poljske i FK Sarajevo iz BiH. Portal TVN24 napisao je kako je Balkan područje najopasnijih navijačkih grupa, koje su posljedica raspada Jugoslavije i ratova koji su vođeni 1990-ih godina.

"U ponedjeljak navečer došlo je do sukoba dvije grupe navijača i policija je morala intervenisati. Kao rezultat, povrijeđeno je nekoliko osoba, među kojima ima i policajaca. Još se ne zna ko je vođa nereda. U slučaju takvih incidenata teško je utvrditi ko snosi direktnu odgovornost pa su tako prvi izvještaji imali oprečnosti. U nekima se navodi kako su fanovi FK Sarajevo bili agresivniji, a u drugima kako su incidente izazvali Poljaci koji su uzvikivali prosrpske parole. No, najvjerovatnije je da su bosanski navijači bili ti koji su bili agresivniji", piše ovaj portal.

Ističu kako okidač može biti slučajni susret u kafiću ili neka pjesma koju "otpjevane na Balkanu".

"Balkanski navijači su puni nacionalističko-političkih sadržaja. To je nasljeđe multietničke Jugoslavije u kojoj su dominirali Srbi i građanskog rata koji je izbio u devedesetim godinama. Balkanski nogomet je idealan prostor za izražavanje negodovanja ljudi iz bivše Jugoslavije. Dovoljan je bio i pogled prema navijačima koji su obilježili 20 godišnjicu pokolja sunarodnjaka u Srebrenici", navodi se dalje u tekstu.

TVN24 navodi kako se bosanski navijači smatraju miroljubivim, ali da su navijači FK Sarajevo - Horde zla uz Grobare i Delije iz Srbije, te Torcidu i Bad Boys Blue iz Hrvatske najopasnija grupa na Balkanu.

"Bez utvrđivanja ko je kriv za jučerašnji incident, mnoštvo je dokaza da su navijači s Balkana agresivni prema navijačima gostujućih timova. Napadnute su ne samo pristalice poljskih klubova, već i navijači drugih zemalja. Tokom nedavne utakmice EURO 2016 odigrane između Crne Gore i Rusije, golman gostujućeg tima je dobio baklju u glavu. Dvoboj između Srbije i Albanije je prekinut nakon što se pojavio dron sa provokativnom zastavom", stoji u tekstu.

Ističu kako uprkos poboljšanju mjesta sigurnosti na poljskim stadionima, takve situacije se mogu desiti njihovim ekipama u budućnosti jer na evropske utakmice dolaze navijači koji ne mogu ući na svoje stadione.

"Incidenti se javljaju obično kada lokalna policija nema odgovarajuće iskustvo u sprječavanju borbi između navijačkih grupa, a sličan fenomen može se vidjeti i na primjeru Engleske. Nadamo se da su bosanska policija i organizatori spremni za doček i prihvat poljskih navijača koji dolaze u Sarajevo i da više neće biti incidenata", zaključuje TVN24.