London
0

Policija pretresla kuću u kojoj je živio bombaš iz Štokholma

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanska policija je saopćila u ponedjeljak da je izvršen pretres u Bedfordshireu, grofoviji na sjeveru Londona, gdje je živio čovjek kojeg je jedna internetska stranica Al-Qaide predstavila kao izvršioca napada u Štokholmu, objavila je britanska štampa.

Dvije eksplozije, koje su švedske obavještajne službe nazvale "terorističkim zločinom", izvedene su u trgovačkom centru Štokholma, gdje je veliki broj ljudi bio u predbožićnim kupovinama.

Službe su utvrdile da je jedna osoba mrtva i da je to navodni izvršilac neuspjelog napada, a da su dvije osobe ranjene.

Taymur Abdel Wahab, za kojeg stranica "Chumuh al-islam" tvrdi da je samoubica, studirao je sportsku terapiju na univerzitetu u Bedfordshireu, u Lutonu, 50 kilometara sjeverno od Lonodona, gdje je i živio posljednjih godina, objavili su The Guardian, The Daily Mail i The Daily Telegraph.

Daily Telegraph piše da je Wahab 1992. godine iz Bagdada otišao u Švedsku, a zatim 2001. godine na studij u Veliku Britaniju. Njegova supruga i dvoje djece još žive u Lutonu.

Britanske vlasti su odbile komentirati ove informacije.

Švedske obavještajne službe koje vode istragu u Štokholmu također su u nedjelju navečer odbile da komentiraju identitet navodnog samoubice.

Deset minuta prije eksplozija, švedska agencija TT i obavještajne službe dobile su pismo u kojem su najavljene "akcije" zbog rata protiv islama" koji vodi Švedska, naročito u Afganistanu.