Carl Bildt
0

FOTO+VIDEO / "Eksplozije u Štokholmu su neuspjeli teroristički napad"

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
(Foto: Reuters)
U dvjema eksplozijama u centralnom dijelu Štokholma u subotu navečer smrtno je stradala jedna osoba, dok su dvije povrijeđene, a policija sumnja da je u pitanju teroristički napad.

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt opisao ih je kao terorističku akciju.

"Najviše brine što se teroristički napad dogodio u prometnom dijelu centralnog Štokholma", istakao je Bildt. "Napad nije uspio, ali je mogao biti prava katastrofa".

Napadač se raznio bombom

Dvije eksplozije, koje su se dogodile skoro istovremeno, švedska televizija STV nazvala je samoubilačkim napadom, saopštivši da je jedini poginuli bio sam bombaš, a da je blizu njegovog tijela pronađena vreća sa ekserima.

Glasnogovornik policije Kjell Lindgren izjavio je da je moguće kako se stradali raznio bombom, ali da ovo još uvijek nije potvrđeno. Policija istražuje ima li još neeksplodiranih bombi u blizini.

10 minuta prije poslana poruka upozorenja

Novinska agencija TT javlja da je prije eksplozija primila e-mail upozorenja u kojem se prijeti Švedskoj i njenim građanima. Navodi da su prijetnje povezane sa učešćem oko 500 švedskih vojnika u misijama NATO snaga u Afganistanu. Upozorenje je poslano i švedskoj policiji, a stiglo je deset minuta prije prve eksplozije. U njemu su također spomenute karikature poslanika Muhammeda koje je crtao švedski umjetnik Lars Vilks.

"Naše akcije će govoriti same za sebe dokle god ne okončate rat protiv islama i prestanete ponižavati poslanika, a nastavite glupo podržavati svinju Vilksa", navodi se u e-mailu, prenosi TT.

Glasnogovornica policije Petra Sjolander izjavila je da se prva eksplozija dogodila na uglu ulica Drottninggatan i Olof Palmes Gata, u automobilu u kojem su se nalazili kanisteri sa plinom. Druga je uslijedila oko pet minuta poslije na uglu ulica Drottninggatan i Bryggargatan, gdje je i pronađen mrtav neidentifikovani muškarac.

Svjedoci u panici

Mediji su javili da su eksplozije izazvale paniku među građanima koji su kupovali Božićne poklone u centru grada.

"Bili smo prestravljeni", kazao je jedan od njih.

Švedski list Dagens Nyheter (DN) prenio je izjavu osobe koja se našla u blizini bombaša u vrijeme njegove smrti i izjavila da je "nešto raznijelo samo abdomen muškarca".

"Nije imao povreda po licu niti ostatku tijela, ali su prodavnice oko njega oštećene", otkrio je svjedok Pascal, bolničar po profesiji. Dodao je da je uklonio "palestinsku maramu" sa lica muškarca kako bi mu oslobodio dotok vazduha te da je vidio dva metra dug komad metalne cijevi u blizini njegovog tijela.

Drugi svjedoci na licu mjesta izjavili su da je muškarac nešto vikao na arapskom jeziku prije detonacije, piše list Aftonbladet. List je citirao i žensku osobu Tarju, čiji se dom nalazi u blizini mjesta eksplozije.

"Cijela se kuća prodrmala. Bili smo prestrašeni i istrčali smo vani, gdje je jedna mrtva osoba ležala na ulici. Okolo su bili bolničari i policija, ali nisu ništa radili", riječi su svjedokinje.

Prodavačica iz ulice Drottninggatan je kazala da je čula jak prasak, a onda su ljudi počeli trčati niz ulicu Drottninggatan. Nakon toga je zatvorila radnju, a ulica je postala potpuno prazna.