Švedska štampa
0

"Strah je stigao u Švedsku"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Švedska, čiji je glavni grad Štokholm napadnut eksplozivom, sada pripada zemljama zahvaćenim "valom međunarodnog terorizma" koji se širi svijetom zadnjih godina, piše švedska štampa.

"Strah je stigao u Švedsku. Prvi put u našoj zemlji obični, nezaštićeni građani mete su samoubojica", piše dnevnik SvD.

Pod naslovom "Napad na sve nas", dnevnik Dagens Nyheter kaže da je "Švedska pogođena valom međunarodnog terorizma koji je u proteklih deset godina posijao žrtve na različitim mjestima poput Balija, Madrida, Londona i New Yorka".

"S ovim bombama u Štokholmu ideja da su samoubilački napadi problemi koji nas Šveđana se ne tiču, pretvorena je u prah", nastavlja list.

Dvije ekskplozije dogodile su se gotovo istovremeno u subotu kasno popodne u posjećenoj trgovačkoj četvrti u centru Štokholma pri čemu je jedna osoba poginula, a dvije ranjene.

Islamistički portal Šumuk al-Islam, povezan s Al-Qaidom objavio je u nedjelju fotografiju počinitelja atentata u Štokholmu. Portal navodi da se napadač zove Tajmur Abdel Vahab te da je "izveo mučeničku operaciju", ne iznoseći međutim njegove godine, državljanstvo, kao ni pripada li nekom ekstremističkom pokretu.

Direktor odjela za sigurnost Anders Thornberg potvrdio je u nedjelju na tiskovnoj konferenciji da je riječ o "terorističkom činu" te da je pokrenuta istraga za terorizam na temelju švedskih zakona. "Riječ je o samoubilačkom napadu, kakvih dosad nije bilo u Švedskoj", dodao je.

Neposredno prije napada švedska novinska agencija TT i obavještajna služba SAPO primili su poruku nepoznata izvora u kojima se najavljuju skore "akcije", osuđuje sudjelovanje švedske vojske u međunarodnim snagama u Afganistanu i švedski karikaturst Lars Vilks, koji je poslanika Muhameda prikazao kao psa, naziva "svinjom".

Britanska policija je objavila u ponedjeljak da pretražuje jednu kuću u Lutonu, južna Engleska, u sklopu istrage o napadu u Švedskoj. Navodno je napadač Tajmur Abdel Vahab studirao na Bedforfshirskom sveučilištu u Lutonu, gradu u kojem živi brojna muslimanska zajednica.