Šveđani u šoku
0

Bombaš je bio pametan, popularan i ljubazan mladić

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Prvog švedskog bombaša samoubicu Taimoura Abdulwahaba prijatelji su uglavnom opisali kao veoma ljubaznog, pametnog i popularnog mladića, prenosi Reuters.

Teroristički napad u subotu u Štokholmu, u kojem je poginuo bombaš, a dvije osobe ranjene, izazvao je paniku u Švedskoj.

Još veći strah među ljudima vlada otkako su saznali da je bombaš 28-godišnji Abdulwahab kojeg su mnogi smatrali izrazito finim i pametnim dečkom.

Barem tako su ga opisali stanovnici gradića Tranas u kojem je živio deset godina. Tu se doselio još kao dječak i mnogi su ga poznavali, te, kako su istakli, on nikada nije bio vjerski esktremista niti je bio neki uvrnuti usamljenik.

I roditelji prijatni ljudi

"Bio je zabavan i pametan. Njegovi roditelji su također veoma prijatni ljudi. Niko nije mogao ni sanjati da bi on mogao takvo nešto učiniti", kazala je uposlenica srednje škole koju je Abdulwahab pohađao, prenosi Reuters.

Abdulwahab je u Tranas (200 kilometara od Štokholma) doselio kada je imao 11 godina. Nakon mature, školovanje je nastavio u Londonu i stekao diplomu sportskog terapeuta.

"On se družio sa svojim vršnjacima, bez obzira na to jesu li imigranti ili Šveđani. Živio je tako dugo u Tranasu da je postao dijete ovog grada", istakla je Elisabeth Aman, direktorica škole u kojoj su Abdulwahabi njegova porodica učili švedski jezik.

Većina mještana Tranasa Abdulwahaba pamti kao zgodnog mladića koji je često igrao košarke, imao mnogo prijatelja i dobro se uklapao u švedsko društvo.

Niko ne može povjerovati da je isti prijatni i ljupki mladić izvršio teroristički napad.

"Ne mogu ga smatrati teroristom, on jednostavno nije bio takav", dodala je Aman za Reuters.

Slično mišjenje dijele i ostali građani.

Pismo i osveta

"Prošle sedmice vidjela sam bijeli Audi parkiran ispred njihove kuće. To je isti onaj automobil koji je eksplodirao u Štokholmu", kazala je komšinica Mona Svensson.

Pretpostavlja se da je Taimour Abdulwahab poslao pismo upozorenja medijima nekoliko trenutaka prije napada. U pismu je bilo navedeno da je teroristički napad osveta za slanje švedskih vojnika u Afganistan i crtanje karikatura poslanika Muhameda.

"Naše akcije će govoriti same za sebe dokle god ne okončate rat protiv islama i prestanete ponižavati poslanika, a nastavite glupo podržavati svinju Larsa Vilksa", bilo je navedeno u e-mailu.