Konkretan korak u istrazi
0

Policija ispitala književnicu koja optužuje Strauss-Kahna

SRNA
Tristane Banon
Tristane Banon
Francuska policija ispitala je danas književnicu Tristane Banon, koja optužuje bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss-Kahna za pokušaj silovanja 2003. godine, izjavili su advokat Banonove David Kubi i izvori iz pravosuđa.

Analitičari navode da današnji sastanak policije i 32-godišnje Banon predstavlja prvi konkretan korak u preliminarnoj istrazi pokrenutoj nakon što je ona tokom protekle sedmice podnijela tužbu protiv Strauss-Kahna, koji je bio jedan od favorita za kandidata u izborima za predsjednika Francuske 2012. godine.

Tužba Banonove uslijedila je nakon hapšenja Strauss-Kahna sredinom maja u New Yorku, prema optužbama za pokušaj silovanja služavke hotela u kojem je odsjeo. 

On je zbog optužbi podnio ostavku na funkciju direktora MMF-a, dok je time okončana bilo kakva nada da će postati predsjednik Francuske. 

Banonova je u tužbi navela incident, za koji ona tvrdi da se desio 2003. godine kada je otišla da intervjuiše tadašnjeg francuskog ministra finansija.

Strauss-Kahnovi advokati su tokom protekle sedmice odmah nakon podnošenja tužbe najavili da će uložiti protivtužbu zbog klevete.