I Tristane Banon je najavila tužbu
0

Dominique Strauss-Kahn će tužiti novinarku za klevetu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn tužit će za klevetu francusku novinarku koja namjerava da ga tuži za pokušaj silovanja, saopćili su danas njegovi advokati.

Strauss-Kahn je obaviješten o namjeri novinarke i književnice Tristane Banon da podnese tužbu protiv njega, naveli su advokati bivšeg šefa MMF-a, koji su njene tvrdnje odbacili kao "izmišljene" i dodali da su "u postupku sastavljanja tužbe" protiv Banonve.

Advokat Banove David Kubi je najavio da će ona sutra podnijeti tužbu protiv Strauss-Kahna i da će je tužilaštvo primiti u srijedu, 6. jula.

Tužba dolazi u trenutku kad se čini da će bivši direktor MMF-a biti oslobođen otpužbe za seksualni napad na sobaricu u jednom njujorškom hotelu, koja ga je koštala položaja.

Banon tvrdi da ju je Strauss-Kahn 2003. godine pozvao u stan obećavši da će joj dati intervju, ali da je zatim skočio na nju "kao šimpanza u doba parenja," prenosi AFP.

Banon je ove tvrdnje protiv Strauss-Kahna već iznijela 2007. godine preko televizije i u jednom intervjuu, ali do sada nije zvanično podnosila tužbu.

Njen advokat je ranije rekao da Banon nije pribjegla tužbi po nagovoru svoje majke, koja je bila regionalni poslanik Strauss-Kahnove Socijalističke partije.

U međuvremenu tužba protiv Strauss-Kahna u New Yorku će izgleda propasti pošto su tužioci rekli da sumnjaju da je sobarica lagala policiju i doveli u sumnju njen kredibilitet.